Aktywne Wpisy
Yuri_Yslin +492
Widzę na wykopie częste posty o budowie taniego domu, więc podpowiem Wam z doświadczenia, co robić, by nie skończyć z domem za 1,000,000 (albo 6000 zł/m^2 do deweloperskiego), a jednocześnie sensownym, z którego będziesz zadowolony:
1. Nie robisz żadnych indywidualnych projektów, nie bawisz się w beta testera czyjegoś pomysłu, kupujesz znany i sprawdzony projekt typu Arosa od Lipińskich i dopiero na niego, z wykorzystaniem sensownego konstruktora, nanosisz swoje poprawki, czyli dopasowujesz np. fundament
1. Nie robisz żadnych indywidualnych projektów, nie bawisz się w beta testera czyjegoś pomysłu, kupujesz znany i sprawdzony projekt typu Arosa od Lipińskich i dopiero na niego, z wykorzystaniem sensownego konstruktora, nanosisz swoje poprawki, czyli dopasowujesz np. fundament
W ostatnim czasie pojawiło się tu kilka osób reklamujących nową super hiper wtyczkę planetplus bez której nie dostaniecie super hiper cashbacku na aliexpress. ( z tego miejsca pozdrawiam wiodącego prym @widmo82 )
W związku z tym, jako że planet plus kojarzy mi się głównie z nie naliczonym cashbackiem, wałkami na %, odrzucanymi reklamacjami i ogólnie wszystkim co najgorsze w świecie #cashback postanowiłem przeanalizować to reklamowane cudo.
Okazało się że wtyczka ta przesyła na serwery planetplus dane o wszystkich odwiedzanych przez użytkownika stronach, nie tylko tych z cashbackiem (nawet po zaznaczeniu w ustawieniach aby tylko na takich działała). Wpis z dowodami tutaj link
Na przedstawione fakty firma próbowała się bronić jakimiś ogólnikami (raczej ciężkimi do kupienia dla kogoś kto chociaż trochę rozumie jak działa komunikacja HTTP klient-serwer) i zapewnieniami że nic złego nie robią zamiast się przyznać do faila, nic nie była w stanie udowodnić ani wytłumaczyć skąd takie podejście "od d--y strony" do działania wtyczki. Tego typu rozwiązania powinny działać tylko i wyłącznie na stronach gdzie ten cashback jest naliczany, i nawet tam nie powinny przesyłać wszystkich urli do serwera bo jest tam dużo nadmiarowych danych. Więc opcje są dwie:
1. napisanie wtyczki zlecono najtańszemu studentowi i zrobił takiego bubla.
2. zbieranie danych i masowa reklama są celowe bo znalazł się na to klient albo chcemy profilować klientów.
Po moim poprzednim poście w chrome store pośpiesznie dodali enigmatyczne wyjaśnienia, które dalej nie mówią czemu są zbierane dane o innych witrynach. Screen poniżej. Dodatkowo jest link do polityki prywatności, który nie działa... W związku z tym nie wiemy w jakim zakresie dane są przetwarzane i użytkownik pobierając wtyczkę nie dostaje wymaganej prawem informacji na ten temat. Myślę że jest to wystarczające naruszenie przepisów RODO aby sprawę zgłosić do GIODO. Może ktoś z tagu #prawo się wypowie czy trzeba coś więcej aby GIODO mógł wyciągnąć konsekwencje z takich działań?
Czekam nadal na sensowne ustosunkowanie się z waszej strony @PlanetPlus :)
#aliexpress #planetplus #50groszyzawpis #afera
edit: a może się umówimy tak: 48h na zrobienie tego tak jak powinno być i tym samym udowodnienie swoich czystych intencji albo zaczniemy kręcić. Przy okazji nie napędzając klientów przed największymi żniwami dla planet z okazji
@sebask: u mnie działa ¯\_(ツ)_/¯
Tutaj masz kopię: http://archive.is/XaU4o
@sebask: kręć małysza, zobaczymy co Ci wyjdzie, nie odliczaj 48h, czas start ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Temat ciekawy, ale coś mi się wydaje, że to jednak kapiszon ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na chwilę obecną
https://planetplus.com/rozporzadzenie-o-ochronie-danych-osobowych <- otwórz ten
https://chrome.google.com/webstore/detail/planet-plus/ekaadehifmepgdaadnfnlmamfiefcilb?hl=pl
@sebask: halo... #topcashback spadliście z rowerka bo ostatnio wiele osób pisze, że nie naliczyło im cashbacku z #banggood nawet po tym jak się na chwile pojawił z automatu to i tak nie został zatwierdzony i nie można nawet złożyć reklamacji
- ale po co ja to Ci pisze, skoro już to Ci pisałem. Może dlatego, ze masz problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu?
Do czasu aż nie zaczniesz się merytorycznie odnosić i popierać dowodami tego co piszesz to nie chce mi się prowadzić tej dyskusji. Zresztą wszyscy zainteresowani wiedzą kogo i jak promowałeś.
@sebask: no i teraz będe bał się wypowiadać pod wpisami z #topcashback bo jeszcze się wyda, że pejsaci znajomi płaca mi pod stołem :D
PS: Pamietasz moze na co EPN daje wiecej niż 7% zwrotu lub kiedy ostatnio można było wyciągnąć wiecej niż 7% za zakup czegoś droższego za np. $300 na Ali?
@sebask: sorry zapomniałem o #0groszyzawpis
Goodie (też) wypłaca piniondze
Gdyby nie bany na multikonta @CoZaGamon to pewnie miałbyś ich więcej :)
dyskutujemy na temat naliczania i zachowania firmy czy na temat oferty? Jak Ci dam 14% i naliczę połowę zakupów