Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Witam Was Mireczki,
otóż wydaję mi się, że mogę mieć problem ze swoim starym pracodawcą i dlatego też piszę,
bo liczę na jakąś poradę od osób bardziej doświadczonych.

Jestem osobą młodą i w tamtym roku podjąłem swoją pierwszą pracę w życiu. Umowa zlecenie, praca na pełen etat od listopada.
Przepracowałem cały miesiąc i 10 dnia grudnia już czekałem na pierwszą wypłatę, której nie otrzymałem... na konto, Tylko do łapy.
I nie 10, a 11. Nie kryłem swojego oburzenia. Wtedy to nazwijmy mój "opiekun" zaczął mnie przepraszać za zaistniałą sytuację.
Niby jego błąd, bo gdzieś mnie nie wpisał. Nie wiedziałem co zrobić więc zwyczajnie odpuściłem.
I po tym incydencie opiekun zaproponował podpisanie kolejnej umowy. Wyglądała tak samo jak ta poprzednia z taką różnicą, że widniały inne daty.
Czyli, że podpisana w grudniu nie listopadzie.

W kolejnych miesiącach wypłatę otrzymywałem w terminie na konto. Wszystko się zgadzało. Zapomniałem o tamtym.
I teraz przypomniałem sobie, gdy inny znajomy otrzymał PIT z pracy, w której jest od grudnia.
Nie wiem co z tym zrobić. Nie znam się zupełnie, nie chcę mieć problemów za jakąś głupotę z przeszłości. Nie mam się kogo poradzić. Kopię wszystkich umów posiadam oczywiście. Jak powinienem w tej sytuacji postąpić?
#prawo #praca #pytanie #pit #pytaniedoeksperta

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
Witam Was Mireczki, 
otóż wydaję m...

źródło: comment_O4Tyt20TJKe0zEZ8ob3h2BxaEdLRsRNt.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

WalecznyOnkolog: Sprawa jest dość prosta, podatek jest od wynagrodzenia nie od pracy. To co otrzymałeś w 2018 powinno być na PIT za ubiegły rok, to co otrzymałeś w tym roku będzie w PIT za ten rok. Czyli jak pracowałeś w grudniu a dostałeś kasę w styczniu to tego nie będzie w PIT za ubiegły rok.

Zaakceptował: Eugeniusz_Zua}
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: a gdzie pytanie w tym wszystkim? Domyślam się, że chodzi Ci o problemy z skarbówka. Powinni pita wystawić od listopada. Dziwi mnie to, że piszesz z perspektywy osoby, która czeka na PITa - już dawno powinieneś go mieć. Tak czy siak - niezależnie czy błąd w PIT czy jego brak - upominasz pracodawcę o korektę (ale jak wystawił od Grudnia lub wcale to na pewno celowo, bo nie zgłosił
  • Odpowiedz