Wpis z mikrobloga

https://www.google.com/amp/s/strajk.eu/swietokrzyskie-wojewoda-chce-usuniecia-pomnika-polakow-walczacych-z-hitlerowcami/amp/

Moj kraj, taki piekny... widac pisiory bardziej nienawidza prlu (konkurencja? ( ͡° ͜ʖ ͡°)), niz kochaja Polske - i pomnik, ktory nikomu w sumie nie przeszkadza ma byc zniszczony, czy tam "dostosowany" :/.

#polska #swietokrzyskie #pis #ipn #polityka ##!$%@?

Podobnie bylo z chdcia zmiany czarownicy z logo woj. Swietokrzyskiego xD .
  • 7
Moj kraj, taki piekny

Po ostatnich wydarzeniach logicznym jest usunięcie pomnika Kopernika jak również spalenie bibliotek, muzeów i zniszczyć wszystko bo za tym stoją katolicy. Takie nie jest zdanie wykopków z antypolskiego portalu wykop.pl tylko żądanie.

Z powodu napisu zawierającego odniesienie do Polski Ludowej IPN chce demontażu pomnika poległych w walce z hitlerowcami.

Mój kraj taki piękny jak widzę, że z komuny przeskakujemy na totalny komunistyczny radykalizm. Cze Ge Wara cię pozdrawia.
@4x80: ale jaki Che Guevara?xD serio, daleki jestem od wszelakich lewicowych ruchów, ale nie można 50 lat historii przetrzeć gumką - dodatkowo, ten miecz jest obusieczny, bo jeżeli uznamy, że PRL to byli przebierańcy, a nie Polska, to z kim RFN ustalał granicę? no z przebierańcami - jakie to będzie miało konsekwencje chyba nei muszę tłumaczyć.

Przy tym pomniku sprawa jest imo nad wyraz prosta - naziści albo LWP ¯\_(ツ)_/¯.

Serio,
@4x80: to nie jest sprawa tylko Polski, tylko praktycznie chyba wszystkich aliantów ¯\_(ツ)_/¯ - nie znam się na tyle na prawie międzynarodowym, by tu się wypowiadać, jakie to może mieć konsekwencje. Wiem jednak, że traktat PRL-RFN był ratyfikowany przez Bundestag i myślę, że nasze zachodnie granice są bezpieczne.

Ciągle jednak nie wiem jakie to ma znaczenie w przypadku tego pomnika - myślę, że wielu młodych ludzi np w AL nie myślało
słyszałem, ale jeżeli RFN jako takie nie istnieje - według niektórych - to chyba i ustalenia tej konferencji są nieważne ?;] dunno.

RFN istnieje. Obawiałbym się zdać wiążące pytanie.

Niemcy do tej pory nie podpisali z nami paktu bo by to oznaczało uznanie granic i odszkodowanie. Nie wiem jakie siły za tym stoją ale poprzez to mam duże wątpliwości czy Polska jest suwerennym krajem obojętne kto rządzi.
Ten pakt w Moskwie mówi