Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Dostałem płatność #splitpayment i chcę legalnie wyczyścić konto #vat. Czy mogę np opłacać splitem faktury niezwiązane z moją działalnością? W związku z tym że niezwiązane to nie będę ich wrzucał w koszty firmy, po prostu zrobię przelew z podzieloną płatnością żeby zeszło z vatu
#ksiegowosc #dzialalnoscgospodarcza #dg

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: marcel_pijak
Dodatek wspierany przez: Nie siedź w domu w ferie i w wakacje
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@popo_von_kox: ale w sumie to czemu nie? Kupujesz playstation do firmy, płacisz z konta firmowego. Występujesz o interpretację podatkową czy możesz zaliczyć do kosztów. Rozliczasz się kwartalnie więc możesz poczekać na interpretację. Dostajesz odpowiedź że nie, end of story.

Czegoś tu nie widzę?
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Generalnie jeśli masz JDG to nie ma obowiązku posiadania specjalnego konta firmowego z osobnym rachunkiem na VAT. Można używać zwykłego konta osobistego (najlepiej jako osobny rachunek), wtedy nikt nie będzie Ci mógł zapłacić splitem i nie będziesz miał problemu z wydawaniem kasy z VAT. Natomiast jeśli masz spółkę to i tak nie możesz wydawać pieniędzy firmowych na osobiste zakupy.
  • Odpowiedz