Wpis z mikrobloga

@Atian: wiem o tym, ale bardziej chodzi mi jakie efekty użyć, takie jak do przestera + delay, reverb?

a delay powinien być zsynchronizowany z tempem utworu, tylko jak to zrobić?
  • Odpowiedz
@dleifteh: Delay ustaw jaki chcesz. Zawyczaj można ustawiać albo na długość nuty albo na ms. Długość nuty jest izi, a ms sobie możesz łatwo wyliczyć. Do leada generalnie daje się overdrive przed wzmaka i dajesz mu full level i mały gain.
  • Odpowiedz
@dleifteh: Masz length (time) i obok okienko na milisekundy. A nawet masz pod spodem length (musical) i możesz sobie tam dać 2.0 jak chcesz mieć ćwiartkę. Btw reverb dawaj na koniec chaina
  • Odpowiedz
@LemurChmur: cholera nie umiem tego xD ustawiłem niby tak jak na górze pisałeś i do tempa 577 np. i jak włącze samo Wet to nie zgrywa się po nagraniu z tempem, a chyba powinno nie? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@LemurChmur: problem w tym że podkład mam z neta i ciężko mi do niego ustawić tempo, jest standardowe 120 w repaer, nie umiem zsynchronizować tego z podkładem :/

Jakbym robił perkę czy bas sam w programie to bym ustawił oczywiście tempo, ale nie umiem tego robić i chyba się nigdy nie nauczę bo to trudne jest
  • Odpowiedz
@dleifteh: Nie napisali tam gdzie ściągałeś podkład nigdzie jakie to tempo? Jak nie, to niestety pozostaje ci tylko tap tempo i korygowanie do skutku. Chociaż może reaper ma jakieś narzędzia żeby dowiedzieć się jakie jest tempo pliku audio np. na podstawie transjentów albo coś. Nie szukałem nigdy czegoś takiego.
Taki protip: ja się perkę nauczyłem robić dzięki... guitar hero. Serio. Miałem perkę z tego i to bardzo ładnie w praktyce
  • Odpowiedz
@LemurChmur: nie napisali nigdze, ale z moich wyliczeń wynika że między 102 a 103, więć możliwe że jakieś np . 102,55345 xD

to niestety pozostaje ci tylko tap tempo

ale jak, jak to robię to mi zmienia tempo non stop kawałku... no i ciężko bo kawałek ma parę zmian tempa :(
  • Odpowiedz