Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
PucziMMA +13
tl;dr
Mirki, na początku września 2023 kupiłem auto u handlarza sprowadzającego z Niemiec. Ja jestem laikiem i mógłbym coś przeoczyć, ale było ze mną dwóch kumpli - jeden mechanik, drugi fan motoryzacji, obaj podjarani faktem oglądania auta.
Audi A4 z roku 2005, "bez rdzy", choć i tak byłem pewny, że parę rzeczy będzie do naprawy - przez 8 miesięcy, poza rozrządem wymieniłem m.in. turbo, xenony, klocki hamulcowe. Ok, norma. Ale byłem parę
Mirki, na początku września 2023 kupiłem auto u handlarza sprowadzającego z Niemiec. Ja jestem laikiem i mógłbym coś przeoczyć, ale było ze mną dwóch kumpli - jeden mechanik, drugi fan motoryzacji, obaj podjarani faktem oglądania auta.
Audi A4 z roku 2005, "bez rdzy", choć i tak byłem pewny, że parę rzeczy będzie do naprawy - przez 8 miesięcy, poza rozrządem wymieniłem m.in. turbo, xenony, klocki hamulcowe. Ok, norma. Ale byłem parę
tl;dr
Niedawno zacząłem pracę na uczelni jako taki dziwny helpdesk, głównie pomoc wykładowcom ze skomplikowaną obsługą rzutnika, poruszanie kabelkami przy komputerach pracowników i przełączanie telefonów do starszych kolegów, którzy ogarniają rzeczy związane z wirtualnym dziekanatem i innym dziadostwem. Wszystko jest pod kontrolą, ale...
Bardzo często musimy instalować nowe programy, aktualizować te już zainstalowane albo puścić aktualizację windowsa, co w przypadku mojego zespołu oznacza latanie po całej uczelni z jakimś pendrivem i ręczne zrzucanie instalek na każdy z 400 komputerów. Dałoby się to robić zdalnie, bo z tego co kojarzę to wszystkie komputery podpięte są do tej samej domeny, a wszystko działa na windows servie 2012 R2, ale niestety jeszcze nie mam uprawnień admina, bo jestem tu drugi tydzień.
Tu pojawia się moje pytanie: jak to sobie ułatwić?
Skoro wszystko to windowsy to pewnie odpowiedzią będzie Powershell, ale mógłby ktoś bardziej ogarnięty powiedzieć czy ma to sens i PS sobie poradzi? Chodzi głównie o:
- włączenie komputerów, tutaj pewnie pomoże wakeonlan
- logowanie się na konkretnego użytkownika
- instalacja softu/aktualizacja
- sprawdzanie czy dana aplikacja odpowiada (w większości przypadków po prostu czy VirtualBox nie wyrzuca żadnych błędów)
Z tego co się dowiedziałem to wszystkie komputery w salach mają ip przydzielone przez dhcp, całkowita loteria na co trafisz. Wpisanie im wszystkim statycznego ip ma sens czy można to wszystko załatwić odwołując się tylko do nazw komputerów?
Jestem otwarty na wszystkie propozycje, włącznie z rozpędzeniem się i walnięciem głową w ścianę ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#helpdesk #it #pracait #support #itsupport #nieprogramowanie