Wpis z mikrobloga

Mireczki, staram się dbać o zęby
-2x dziennie mycie szczoteczką 3minuty
-1x dziennie płukanka
-guma do żucia po każdym posiłku
-na noc irygator

Mam jednak wrażenie, że po przejściu z tradycyjnej szczoteczki na elektryka stan moich zębów drastycznie się pogorszył. Zmieniłem elektryka na soniczną ale bez dentysty już się chyba tego nie uratuje.

#zeby #stomatologia #higiena #dentysta
marsmarchmars - Mireczki, staram się dbać o zęby
-2x dziennie mycie szczoteczką 3min...

źródło: comment_s4B1mZDxDD4Ab139zHcQJ4FQEajxCdsR.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marsmarchmars: nie jesteś w stanie sobie wyobrazić ile ludzie mają kamienia nazębnego. U Ciebie jest cudownie w porównaniu do "typowego Polaka". Śmiało do stomatologa
  • Odpowiedz
@marsmarchmars: tak myślę, że to wina pasty. Te które podałeś są skierowane na nadwrażliwość, czyli będą delikatniej ścierać osad i słabiej wybielać. Sam korzystam głównie z himalaya herbals sparkly white, można kupić w rossmannie. Jeśli byś potrzebował jeszcze czegoś mocniejszego, to jest trochę czarnych past, które mają ten efekt ścierania i wybielania silniejszy np. splat blackwood.
  • Odpowiedz
@marsmarchmars: idź do dentysty, przejrzy usunie kamień (można raz na rok na NFZ)

Nie wszystkim odkłada się kamień "równo". Zależy to choćby od spożywanych pokarmów, nachylenia zębów i samego dbania o nie.
  • Odpowiedz
@marsmarchmars: Poczytaj o technice mycia zebow. Szczoteczka pod katem 45 stopni do powierzchni zebow i myjesz podstawe zebow ruchem poziomym. I nastepnie ruchem pionowym wymiatajacym (roll) myjesz wszystkie zeby tak, ze ruch zaczynasz od krawedzi dziasla. Ja tak myje po 2 minuty gorne i dolne zeby. 2 razy dziennie po sniadaniu i na noc. Na noc jeszcze nitkuje po szczotkowaniu. Przy nitkowaniu dentystka mowila, zeby nie wypluwac pasty tylko ja
  • Odpowiedz