Opłaca się ogarniać JavaScript przy nauce Angulara w wersji 2+? Ogarnąłem sobie TypeScript i teraz próbuje coś robić w Angularze ale nie wiem czy brak wiedzy związany z JavaScriptem będzie jakąś przeszkodą na późniejszym etapie? Na razie idzie mi w miarę dobrze. #angular #programowanie #javascript
@HAL__9000: @kodkreskowy: Dobra ale w czym tak naprawdę napotkam jakieś przeszkody? JS jest chyba używany tylko w tej pierwszej wersji, której już nikt nie używa, potem to już TypeScript, który bardziej przypomina język obiektowy niż JS.
@rav33: nie do końca tak jest, TS to ciągle tylko "nakładka" na JSa. Pisać może i w tym się da JSa jako takiego nie znając, ale jak przyjdzie Ci debugować coś większego to solidna znajomość podstaw (czyli tu JSa) to podstawa :P
@Mazowia: to zależy. Mi naprawdę często przydaje się wiedza z poziomu "niżej" niż generalnie przy nim pracuję. Na przykład pisząc apkę webową wiedza o tym jak działa samo HTTP, bo z niego w sumie korzystasz, choć niejawnie. Klepiąc apkę w React, warto ogarniać tę "magię" z DOM którą React robi za Ciebie, co on sobie "pod maską" robi z danymi. Ale tak naprawdę to nie jest jakaś szczególnie dobra zasada,
@rav33: bez solidnego poznania js i zrobieniu kilku solidnych apek w czystym js to ty nawet nie wiesz co robisz w tym typescripcie. Brute forcem to można sobie hobbystyczne projekty robić, ale jak chcesz pracować to lepiej wiedzieć co się robi.
#angular #programowanie #javascript
@rav33: będzie.
@rav33: Nie ogarnąłeś.
@rav33: to tylko pokazuje że jeszcze nic nie ogarnąłeś