#diy #esp8266 #raspberrypi #smarthome Mam system oparty na mqtt i node red. Termometry, zarowki, ledy (ws2812) i inne czujniki. Moze ktos mialby pomysl jak zrobic do tego bezprzewodowego pilota. Na esp slabo bo zre duzo baterii dlatego najlepiej byloby jakos uzyc pilota bluetooth. Taki na przykład od miboxa jakby sie dalo do rpi podpiac i obsłużyć pythonem. Da rade?
@daczka92: hmm, może plot IR + LIRC zainstalować na RPI + pythonowe biblioteki pylirc i mqtt + kod w pythonie który po rozpoznaniu wciśnięcia przycisku na pilocie wyśle message na MQTT
@daczka92: Dorób sobie na esp8266 odbiornik IR i przekazuj kody IR po mqtt i rób z tym dalej co tam chcesz. mam w domu takie odbiorniki IR zintegrowane z czujnikiem temperatury i czujnikiem ruchu PIR.
@daczka92: To jest tak czułe że przy dobrym pilocie działa zewsząd, z odbić od ścian itp, dodatkowo można użyć pilotów od sprzętów które są w danym pomieszczeniu.
Mam system oparty na mqtt i node red. Termometry, zarowki, ledy (ws2812) i inne czujniki. Moze ktos mialby pomysl jak zrobic do tego bezprzewodowego pilota. Na esp slabo bo zre duzo baterii dlatego najlepiej byloby jakos uzyc pilota bluetooth. Taki na przykład od miboxa jakby sie dalo do rpi podpiac i obsłużyć pythonem. Da rade?
źródło: comment_59AGNkuk035mwSrRT2gRqZo1oPC1U5Tm.jpg
PobierzNie masz problemu z błędnymi kodami ewentualnie z zakłóceniami interpretowanymi jako kody IR?