Aktywne Wpisy
Caracas +13
Latam około 60-65 razy w ciągu roku. Trochę prywatne (5 razy) reszta służbowo teraz głównie Europa wcześniej dosłownie cały świat.
Zawsze na każdym lotnisku na świecie rozwalały mnie te komunikaty "Pasażerowie lecący do Izraela przypominamy o przejściu dodatkowej obowiązkowej kontroli bezpieczeństwa. Przypominamy, że kontrola jest obowiązkowa a jej czas może wynosić nawet 30 minut."
I zawsze ten widok totalnego upadku społeczeństwa co oni tam z ludźmi robili.
To też nie jest normalny
Zawsze na każdym lotnisku na świecie rozwalały mnie te komunikaty "Pasażerowie lecący do Izraela przypominamy o przejściu dodatkowej obowiązkowej kontroli bezpieczeństwa. Przypominamy, że kontrola jest obowiązkowa a jej czas może wynosić nawet 30 minut."
I zawsze ten widok totalnego upadku społeczeństwa co oni tam z ludźmi robili.
To też nie jest normalny
Takijakja +6
Potrzebuje porady... Od kilku miesiecy mam dziwne poczucie lęku, prześladuje mnie. Dla przykładu jak wychodzę z pracy zawsze mam lęk, że zrobiłem coś źle mimo, że wiem iż tak nie było lęk prześladuje. Cały wolny czas spędzam w łóżku, siedzę do późnych godzin bo niechce spać by następny dzień się nie skończył bo następny może być gorszy i pytanie... Czy jak umówię się na wizytę to potraktuje mnie poważnie, bo ostatnio czytam,
Jedną z największych zalet posiadania indonezyjskiej żony jest codzienny dostęp do pysznego, azjatyckiego jedzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dziś tak mnie zaskoczyła: pikantne ziemniaczki z wątróbką marynowane w trawie cytrynowej, zupa z kurczaka, jajka w pikantnym sosie balado, krakersy krewetkowe, tempeh czyli placki z soi poddanej fermentacji oraz ryż, bo jak to mówią w Indonezji "tidak makan nasi, belum makan" - "jak nie zjadłeś ryżu to jakbyś nie jadł wcale". Jedynie pączki są kupne, cała reszta to w 100% domowa, indonezyjska kuchnia.
wątróbka duszona z imbirem, rodzynkami, cebulą i pieprzem, do tego świeży chlebek na zakwasie
@KolorBezKoloru: Robiłem jej kilka polskich potraw jak pierogi, pyzy, placki ziemniaczane ale najbardziej jej smakują panierowane kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem > Są znaczące różnice kulturowe?
@NamietnyDzwigowy: "Są znaczące różnice kulturowe?" <-- wszystko gotuje na ostro i trzeba było przywyknąć, poza tym nie ma znaczących różnic między nami > A
To nawet nie ma co startować. (╯︵╰,)
500g wątróbki
500g ziemniaków
2 liście laurowe
4cm imbiru
1 obrany pomidor
1 trawa cytynowa
3cm galangalu
3 liście pomarańczy
140g mleka kokosowego
Olej
Sos:
6 papryczek chily
6 szalotek
4 ząbki czosnku
3 ziarna kemiri
2cm kurkumy
1. Wątróbkę należy ugotować z jednym liściem laurowyn i 2cm startego imbiru, po ugotowaniu pokroić ją w kostkę tak z 1cm
2. Ziemniaki należy obrać, pokroić w identyczną kostkę
@Hannahalla: Jeden przepis wrzuciłem wyrzej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
7 jaj ugotowanych na twardo
8 szalotek
2 ząbki czosnku
8 papryczek chily
1 łodyga trawy cytrynowej
3 liście pomarańczy
1 łyczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Szalotki, czosnek i chily należy zblendować na gładką masę, podsmażyć ze zmiażdżoną trawą cytynową i liśćmi pomarańczy, dodać sól, cukier i ugotowane jajka, wszystko razem wymieszać. Trawę i liście przed podaniem wyjąć