Wpis z mikrobloga

Czy znacie NAS (niewielki, domowy lub do małej firmy), na którym da się łatwo postawić serwer FirebirdSQL? Znalazłem opisy, że da się to wyrzeźbić na przynajmniej niektórych modelach #qnap czy #synology, ale są to dość stare artykuły i urządzenia. Wolałbym jakieś w miarę gotowe, pewne i sprawdzone rozwiązanie ze względu na niezawodność.

Czy komuś udało się postawić firebirda na nasie i z powodzeniem używa?

#nas #serwery #sysadmin #bazydanych #sql
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@wonsz_smieszek: daj znać jak coś znajdziesz innego niż wirtualke. Szukałem kiedyś I nie dało się nic zrobić zbytnio, tylko VMka :( nie wiem co ma firebird czego nie mają inne silniki baz danych ze devy to wybierają
  • Odpowiedz
@McKeyPL: można, myślałem nad "normalnym" serwerem, ale to trochę przestrzelenie wydajnościowe i kosztowe - obciążenie serwera bazy (~ 100 MB) jest niemal zerowe. Teraz program serwera chodzi na kompie, z którego jednocześnie korzysta pracownik. Ze względów bezpieczeństwa chciałem dane wyprowadzić do osobnej maszyny, która nie jest używana do klikania w pasjansa i fejsbuki.

Mały NAS wydaje się po prostu w miarę niedrogi, niezawodny i niezjadający wiele prądu przy jałowej pracy
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: Poszukaj sobie serwerów HP z rodziny Microserver. Wymiary i osiągi podobne do NASów ale możesz postawić własny system i na nim co chcesz. A że miejsca na 4 dyski ma to można postawić sporo.
  • Odpowiedz
@McKeyPL: zbadam na pewno, widzę, że to taka skrzyneczka NAS-opodobna. Nie obawiam się tego, że mi serwer nie da rady, wręcz przeciwnie - próbuję zoptymalizować koszty. Cala baza danych to ok. 100 MB, jakieś zapytanie do niej idzie pewnie raz na kwadrans przez kilka godzin dziennie. Pewnie i smartwatch by to udźwignął ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz