Aktywne Wpisy
miekki_am +439
Czytając gorące, dowiedziałem się, że roczniki 87-90 wygrały życie i - jako ostatnie roczniki - mogły kupować #nieruchomosci po niskich cenach. Otóż, kur**, nie. Opowiem anegdotę na własnym przykładzie. Studia skończyłem w 2012 roku, gdy oficjalne bezrobocie wśród ludzi młodych wynosiło ok. 25%. Moja ówczesna dziewczyna, a obecnie żona, również w tym czasie kończyła studia. Chcieliśmy zostać w mieście, w którym studiowaliśmy, spoza top 5, ale prawie rok rozsyłania CV,
kizalfon +48
Jestem wyczerpany. Jeszcze tydzień takiej pogody a powieszę się w kiblu.
Nie nie schudnę bo mam wagę idealną.
Mury są tak nagrzane że nawet mi nie wpada powietrze z dworu do pokoju nocą.
No
Nie nie schudnę bo mam wagę idealną.
Mury są tak nagrzane że nawet mi nie wpada powietrze z dworu do pokoju nocą.
No
W serii rewelacyjnych i nieopaywallowanych artykułów (dostępnych także jako podcasty) "The long read" pojawiło się ostatnio kilka nieoczywistych w treści artykułów o "nowym populizmie".
Od dłuższego czasu wydaje mi się (choć dwie książki jeszcze czekają na przeczytanie), że są dwa główne filary tej dużej zmiany w cywilizacji zachodniej: zniszczone zaufanie do elit (ludzie wolą uwierzyć anonowi z Internetu zamiast ekspertom) i rewolucja technologiczna (hiperdemokratyzacja dyskursu).
Artykuł eksportuje ciekawie zwłaszcza tę pierwszą. Na zachętę fragment o roli skandali i "wielkich wycieków" surowych danych nieznanych w poprzednich dekadach (czy z "taśmami kelnerów" nie było podobnie?):
Czy nie tak było z "taśmami kelnerów"?
Znalezisko: https://www.wykop.pl/link/4784173/dlaczego-przestalismy-wierzyc-elitom-the-long-read-en/
PS: "The long read" to nie tylko polityka, a też np. artykuły takie jak:
- Protein mania: the rich world’s new diet obsession
- Why exercise alone won’t save us
Lista najlepszych artykułów/podcastów z 2018: tutaj.
#gruparatowaniapoziomu #polityka #4konserwy #neuropa #populizm #mirkoreklama i siłą rzeczy #postkomunistycznepanstwomafijne
@eoneon: pierwsza jest bardzo krótka i zwięzła, 1-2 dni stykną na przeczytanie