Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #audi

Mirki jak to jest ze czasami w aucie sprawdzam olej i jest przykładowo pół na bagnecie a innym razem jest prawie max? Oczywiście pomiarów dokonuje następnego dnia od zgaszenia silnika i na równym terenie.

Olej to 5w40. Czy winna jest dosyć niska temperatura na dworze?

Poza tym czy jeżeli sprawdzam olej następnego dnia a bagnet jest cały mokry i muszę go wytrzeć aby zrobić pomiar to znaczy ze olej całkowicie nie spłynął? Wydaje mi się ze po nocy za pierwszym wyjęciem bagnetu powinien wskazywać już prawidłowy stan oleju bez potrzeby jego wycierania. Podobnie wyglada sytuacja jak odkręcę korek od wlewu oleju. W audi mam tu jakieś płytki i one również są cały czas mokre w oleju a te płytki znajdują się zaraz pod korkiem.

Prosiłbym o jakieś porady bo nie wiem czy to normalna sytuacja. Dziś rano sprawdzałem olej i była połowa na bagnecie a auto stało aż 2 dni. No tak. Można powiedzieć ze bierze olej. Ale od ostatniego pomiaru gdzie był max na bagnecie zrobiłem jedynie 70km.

Ps. Dzisiaj jak wyjąłem bagnet za pierwszym razem po tych dwóch dniach to również był calutki mokry w oleju
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@badi1992: Spróbuj zgodnie z instrukcją samochodu. Pełne rozgrzanie silnika + kilka km bo olej nagrzewa się nieco później niż płyn chłodniczy. Potem odstaw na płaski teren i po 10-15 min zmierz.

Miałem to samo co Ty. Na ciepłym wyniki były prawidłowe i powtarzalne, a na zimnym olej podchodził aż za kulkę.
  • Odpowiedz
@badi1992 diesel czy benzyna? Jaki to rok? Widziałem przypadek gdzie uszkodzony wtrysk tak lał benzyną ze na krótkich dystansach benzyna uzupełniala ubytek oleju w silniku :D
  • Odpowiedz
@badi1992: Przed pomiarem właściwym wyciągnij bagnet, wytrzyj do sucha papierem czy inną szmatą i po tym zabiegu wkładasz go z powrotem żeby dokonać pomiaru poziomu.
  • Odpowiedz
@Vinczi: no dobra ale czy po 2 dniach stania ten olej nie powinien spłynąć i już po pierwszym wyjęciu nie powinien wskazywać prawidłowego poziomu oleju?
  • Odpowiedz
@badi1992: a co było remontowane ?

[edit] po dwóch dniach stania bagnet pokazuje prawidłową ilość oleju w misce. wyciągasz bagnet wycierasz do sucha, wkładasz wyciągasz i to jest prawidłowy stan
  • Odpowiedz
Poziom oleju też zależy od temperatury. W przypadku nowych V6 różnice na bagnecie serwisowym mogą być tak wielkie, że pomiar wydaje się absurdalny :P W serwisówce zazwyczaj dobrze wygrzany silnik kilka minut i pomiar.
  • Odpowiedz
@badi1992: jak jest gęsty olej na mrozie? kij wie, dla pewności lepiej przetrzeć, nic Cię to nie kosztuje a masz pewność że prawidłowy poziom odczytasz.
  • Odpowiedz
@badi1992 sprawdź rano czy puszcza niebieska chmurke przy odpalaniu. Czy nie czuć olejem ze spalin. Potem go rozgrzej, daj mu troszkę na obroty i zobacz tez przy ruszaniu czy nie kopci. Przy takim zarciu oleju powinno być niebiesko za Toba.
  • Odpowiedz