Wpis z mikrobloga

@tomeczek11: ale nie mozna mieszac pojec. nie mozesz okreslac stosunku polproduktow do produktu gotowego. albo okreslasz stosunek polroduktow do sumy masy polproduktow, albo stosunek masy polproduktu po obrobce do masy gotowego produktu.
pomijam kwestie, ze to, w jaki sposob podawany jest sklad na produktach spozywczych jest ustandaryzowane i okreslone prawnie i jest to sposob drugi.
matematycznie, mozesz sobie oczywiscie podac jaki jest stosunek masy polproduktow w odniesieniu do masy gotowego produktu,
@bardzospokojnyczlowiek: Troszkę słaba argumentacja. Niektóre dżemy mają adnotację " 100% owoców". Jak to rozumieć? Że całość została zrobiona ze 100% owoców? Zatem dżem nie ma innych składników? Niemożliwe.
100% dżemu = 100 gram owoców? Słabo.
A może został zrobiony ze 100% owoców jakie znajdowały się w koszyku do przygotowania dżemu? A może w 100% owoce wraz z pestką i robaczkiem? No jak 100% owoca to 100%.
Niektóre dżemy mają adnotację " 100% owoców". Jak to rozumieć? Że całość została zrobiona ze 100% owoców? Zatem dżem nie ma innych składników? Niemożliwe.

100% dżemu = 100 gram owoców? Słabo.

A może został zrobiony ze 100% owoców jakie znajdowały się w koszyku do przygotowania dżemu? A może w 100% owoce wraz z pestką i robaczkiem? No jak 100% owoca to 100%.


@Magdalie: to że niektóre firmy robią sobie takie hasła
Spójrz jeszcze raz na skład tej marmolady. O ile zapis 108g na 100 g produktu jest okej i OP nie ma z tym problemu, to jak spojrzysz na skład jest 92% jabłek, 6% truskawki, 5% porzeczki, 5% śliwki. Razem 108%, co nie może mieć miejsca.


@bardzospokojnyczlowiek: to moze miec miejsce jak najbardziej, ale jest bledne z punktu widzenia standardow podawania skladu. nikt ci nie zabroni podac stosunku masy polproduktow do masy
@bardzospokojnyczlowiek: moze inaczej. mozna zrobic zapis sotsunku masy polproduktow do masy gotowego produktu. jest to matematycznie prawidlowe i wyjdzie 108%. i podejrzewam, ze taki jest punkt widzenia tego goscia z ktorym sie klocicie. on tylko nie rozumie, ze wam chodzi o to, ze nie mozna takiego zapisac w skladzie produktu na etykecie, bo to niezgodne ze standaryzacja. i dlatego sie dogadac nie mozecie ;)
Dajcie ten dżem głodnemu dziecku to na skład nie będzie patrzeć i #!$%@? z bananem na twarzy. Problemy pierwszego świata przez głupi błąd w druku xD
@aarahon: jesli pominac te wszystkie konserwanty i wziac pod uwage wylacznie owoce, to 85% ;) ale pytanie po co i czemu do mnie taka prosba dalej pozostaje.


@MirekWyznajeAnonimowo:

Nie do końca. Wiemy jedynie że nieprzetworzonych owoców było 108g na 100g produktu (czyli całego składu włączając syrop g-f i inne). Obliczenie procentowej zawartości przetworzonych owoców nie jest możliwe, nie wiemy czy odparowało 10% wody czy 50% wody, oraz nie wiemy ile
@MirekWyznajeAnonimowo: prosiłem Cię o gramy, podałeś procenty. Serio nie potrafisz podać masy jabłek mając napisany ich procentowy udział w gotowym produkcie? Jednocześnie twierdząc że ten zapis jest poprawny?

Skład produktu musi odnosić się do gotowego produktu, składniki muszą być w kolejności masy składniku w gotowym produkcie. Jeśli jabłka to 92%, inne owoce to 16% masy produktu to nie zostaje miejsca na inne składniki.

Skład tej marmolady wprowadza w błąd, procenty udziału