Wpis z mikrobloga

#help #edukacja #crowdfunding #czlowiekpomusz

Well.. wygrałam konkurs organizowany przez Massachusetts Institute of Technology, którego celem było wyłonienie ludków z całego świata, którzy pojadą sobie na obóz naukowy pracować nad problemami sztucznej inteligencji (tak w ogóle).
Ja nad nimi pracuję tutaj, lokalnie, m.in. przy współpracy nad interfejsami mózg-komputer.

Cieszę się totalnie, ale muszę szukać wsparcia. Niestety, ze swoich oszczędności uda mi się ogarnąć tylko bilety lotnicze i zamieszkanie. Udział w obozie MIT to koszt który trochę ściął mnie z nóg, ale zdecydowałam wczoraj, że ruszę z crowdfundingiem i zwyczajnie zwrócę się do ludków wokół z prośbą o pomoc.

Więc jeśli ktoś zechce pomóc, będę po stokroć wdzięczna. Zbiórka jest zweryfikowana i transparentna, a jeśli macie pytania to piszcie proszę – odpowiem możliwie szybko.

Link: https://polakpotrafi.pl/projekt/bootcamp-offtotokyo
  • 284
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@poison101: Dałeś link do Bootcampu o innej tematyce.

Dobrze, że zacytowałeś ten fragment. Tu właśnie podkreślam że będziemy się pochylać nad problemami sztucznej inteligencji tak w ogóle, w co wchodzą: problemy społeczne wymagające rozwiązań AI, kwestie wdrożeń i komercjalizacji, konsekwencje udziału AI i ewentualne rozwiązania zapobiegające i pewnie wiele innych kwestii. To ma być bootcamp technologiczny, związany z innowacjami i ich pojawianiem się. Nie będziemy rozwiązywać zadań z Kaggle.
  • Odpowiedz
Tak, dyskusję akademicką. Moja obecność w Google Scholar już niebawem (dwie prace z moim udziałem są w przygotowaniu/recenzji),

@hedviga:
( _)
Tak jak pisał @Czerwonykaktus, trochę pokory.
Ja też mam na swoim koncie 2 publikacje naukowe, które już są opublikowane, ale nie wpadłabym na to, żeby zrobić z tego argument o swojej wyższości i prosić ludzi w internecie o naprawdę sporą ilość pieniędzy na kurs.
  • Odpowiedz
@hedviga: Jak wygrasz konkurs Google albo Microsoftu, to oni płacą tobie za udział w praktykach itp. A tutaj to po prostu akceptacja wniosku o udział, tyle że opisana jakby to było wielkie osiągnięcie. To jasne, że nie przyjmą wszystkich, którzy zgłoszą swój udział. Ale jak każą sobie płacić 8k$ za tygodniowy bootcamp, to jest to po prostu komercyjne przedsięwzięcie. Nic do niego nie dopłacają, a jeszcze na nim zarabiają..
  • Odpowiedz
@Leilhani: Tak jak napisałam powyżej, pokory mam wystarczająco dużo. Nie wspomniałam o dyskusji akademickiej w celu rzekomego wywyższania się. Wspomniałam tylko o tym, że jak już ktoś chce się czepiać mojego wystąpienia czy czegośtam, to niech ma ku temu podstawę. I praktyką jest, że wtedy wyciągamy Scholara lub PubMed i przerzucamy się argumentami z prac na dany temat.

Co Wy macie z tym brakiem pokory? Jawnie napisałam że moich prac
  • Odpowiedz
@hedviga chciałbym bardzo ale nie można kartą kredytową. Płatność PayPal obciążona jest dodatkową opłatą w wysokości 4,5% + 1.40 PLN.
Tobie bym dał. Im nie.

Nie posiadam konta w polsce niestety :(
  • Odpowiedz
@hedviga:

Well.. wygrałam konkurs organizowany przez Massachusetts Institute of Technology, którego celem było wyłonienie ludków z całego świata, którzy pojadą sobie na obóz naukowy pracować nad problemami sztucznej inteligencji (tak w ogóle).

To ma być bootcamp technologiczny, związany z innowacjami i ich pojawianiem się. Nie będziemy rozwiązywać zadań z Kaggle.

to jak
  • Odpowiedz
@ironist: Ok, myśl o tym jak chcesz. Wiem, że wybierają uczestników na podstawie ich osiągnięć, wobec tego wszystkie rzeczy którymi się do tej pory zajmowałam składają się na to że się udało.

Jak inaczej nazwać jakikolwiek konkurs, jeśli nie przesiew zgłoszeń? (Pomijam konkursy sportowe, gdzie po prostu jest wynik)
  • Odpowiedz
@Nadrill: To że ma 23 lata, studiuje 2 kierunki i interesuje się problemami AI fajnie brzmi to ludzie chętnie dadzą kasę na kurs przedsiębiorczości MIT ( ͡° ͜ʖ ͡°) tylko jeszcze trzeba lekko podkoloryzować tematykę i ...
  • Odpowiedz
@poison101: no tak to brzmi, tacy 'wantepreneur' ktorzy robia 10 kierunkow i 3 prace ale nie widac faktycznych rezultatow. chetnie zobacze portfolio bo w miare sie znam, licze ze nie bedzie to ladowanie modeli do tensorflow i odpalanie ich w chmurze.
  • Odpowiedz
Żebyś miała świadomość - nie jest to żaden konkurs. Nic nie wygrałaś. Po prostu zakwalifikowano Cię do udziału w płatnym kursie i naprawdę nie wiem czemu ktokolwiek miałby Ci go fundować. Podejrzewam, że jednym z kryteriów "naboru" była płeć, patrząc po zdjęciach nie uświadczysz tam wielu żółtych/białych mężczyzn, bo to niemodne.

Do tego komentarza się odnoszę

@Czerwonykaktus: Możemy wejść w dyskusję czym jest a czym nie jest konkurs. Ot nie
  • Odpowiedz