Wpis z mikrobloga

No i jak może być dobrze na drodze?! Wysokość świateł mijania.
Zajeżdżam na stację diagnostyczna, bo coś mi skrzypi w zawieszeniu. A to nie przelewki. Okazało się na szczęście, że nic groźnego, mogę jeździć, ale mam 2-3 miesiące na mechanika.

No i przy okazji chce sprawdzić światła mijania. Od zawsze pozycja 0 wydaje mi się, że świeci za wysoko, a na 1 lekko za nisko. Zatankowałem jeszcze pelen zbiornik pb i LPG. Pozycja 0, na stacji diagnostycznej wszystko ok!!!
A na trasie widzę, że na prostej drodze świece po lusterkach auta poprzedzającego xD nie jestem chujem, jeżdżę na pozycji 1 jadąc sam... Czytaj lekko za nisko lub nawet akurat przy zatankowaniu do pełna. Sam nie ustawiam świateł, bo jeszcze rozreguluje w p---u.
#motoryzacja #samochody
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@booolooo: o.O to zależy gdzie jeździsz. Ja od zawsze w warsztacie widziałem przyrząd do regulacji wysokości ze sprawdzaniem kształtu. Ale jak masz garaż to możesz spróbować samemu. Po prostu zaparkuj z 1-2m od ściany, przyklej taśmę tam gdzie pada światło na 0 i tam gdzie na 1, wróć do ustawienia na 0 i kręć śrubkami aż będzie pośrodku, et voila.
  • Odpowiedz
@Das_Meme: ja ogarnę temat i jestem świadomy tego. A ilu kierowców ma to gdzieś?

Inna sprawa, nowe auto. Ustawienie świateł na 0 i w efekcie świeciły w niebo oświetlając korony drzew xD mało świadoma kobieta kierowca nie ogarniała dlaczego z naprzeciwka mrugają długimi xDDD

A tak faktycznie to nic śmiesznego. Tu chodzi o bezpieczeństwo na drodze.
  • Odpowiedz
@booolooo: ja ostatnio myślałem że zwariuję jak za mną stał ducato w korku. I naparzał tak po oczach że aż mnie łeb rozbolał. A nic nie zrobisz bo jest odemnie szerszy i nawala w oba lusterka...
ale tak, zgodzę się że to całkiem spory problem i ludzie mocno tego nie ogarniają
  • Odpowiedz
@Das_Meme: Dostawczaki to błąd konstruktorów xD ale osobówki? A nowe ledy? Jak oślepia to nie widać nic na 3 sekundy. Ale nie o tym temat. Świadomość kierowców jest mała, a jak widać, stacji diagnostycznych także.
  • Odpowiedz
@booolooo: przy ledach wydaje mi się że jest ok, ale halogeny mają ten problem że wymagają autopoziomowania, które często gęsto się psuje w taki sposób że nie daje błędu więc nawet o tym nie wiesz =/
  • Odpowiedz
@Das_Meme: Mi się wydaję, że ksenony czy bikseony mają auto poziomowanie :)
Aktualnie mam halogeny - soczewki z żarówkami h7 i ładnie widać linie odcięcia. Poziomuje je właśnie sam, pokrętłem.
  • Odpowiedz