Aktywne Wpisy
Yuri_Yslin +813
Widzę na wykopie częste posty o budowie taniego domu, więc podpowiem Wam z doświadczenia, co robić, by nie skończyć z domem za 1,000,000 (albo 6000 zł/m^2 do deweloperskiego), a jednocześnie sensownym, z którego będziesz zadowolony:
1. Nie robisz żadnych indywidualnych projektów, nie bawisz się w beta testera czyjegoś pomysłu, kupujesz znany i sprawdzony projekt typu Arosa od Lipińskich i dopiero na niego, z wykorzystaniem sensownego konstruktora, nanosisz swoje poprawki, czyli dopasowujesz np. fundament
1. Nie robisz żadnych indywidualnych projektów, nie bawisz się w beta testera czyjegoś pomysłu, kupujesz znany i sprawdzony projekt typu Arosa od Lipińskich i dopiero na niego, z wykorzystaniem sensownego konstruktora, nanosisz swoje poprawki, czyli dopasowujesz np. fundament
Problem: Komputer, gdy nie jest pod obciążeniem restartuje się
Kilka faktów. Komputer podczas grania nie zrestartował mi się ani razu. W systemie owszem, podczas różnych zadań. Procek podpięty jest kablem 4-pin, bo 8-pin nie mogę odnaleźć na tę chwilę - bez OC powinno styknąć. Kable zasilania nie powinny być uszkodzone. Wyłączenie sterowników grafiki w menadżerze rozwiązuje problem. Nic nie podkręcane, chodzi na fabrycznym taktowaniu. Dziennik zdarzeń generuje taki wpis jak na screenshocie. Może ktoś z was znajdzie coś w internecie, bo mi już siły brakuje - wczoraj 4 godziny kombinacji, dziś 5 godzin testów i zero efektów. Jest późno, jak coś to jutro rano powtórzę ten wpis.
Co sprawdzałem
- zmiany opcji zasilania (na wydajny, opcje uśpienia dysków, szybkiego uruchamiania)
- instalacja sterowników (chipset, realtek, sata)
- stery gpu najnowsze z NVIDIA
- wymiana listy na nową
- wypięcie karty dźwiękowej ASUS Xonar DX
- wypięcie zasilania wentylatorów obudowy
- wyłączanie pojedynczo urządzeń dźwięku (realtek, nvidia)
- wyłączenie przyśpieszenia sprzętowego w chrome (sam chrome prawdopodobnie nie powoduje tej awarii)
- wysokie temperatury odpadają, bo w stresie komp nie łapie reboota
- wyłączenie w menadżerze urządzeń karty graficznej - komp działa stabilnie przez ~1,5 h
- wyłączenie wszystkich urządzeń audio - komp działał stabilnie przez ~1,5 h
Czego nie robiłem**
- wymiana zasilacza (zasilacz 650 W, w poprzednim setupie był ten sam problem i jakoś się naprawiło)
- wymiana ram (w/g danych pamięć powinna śmigać z tą płytą główną)
- format i instalacja w10 bez systemu
- odpalenia linuxa z usb (ale zaraz to uczynię Ubuntu 15.04 "Vivid Vervet" Unity)
- odpięcie dysków i odpalenie na samym SSD (tablica jest chyba na innym dysku niż ssd ;/)
- wymiana grafiki (nówka sztuka, na poprzedniej, bardziej prądożernej było to samo)
Specyfikejszyn
- MSI Tomahawk MAG z390
- MSI 1060 Gaminx X 6G
- Intel i7 8700k + chłodzenie Scythe Mugen 2
- G.Skill Ripjaws V 16GB
- Chieftec 650w cft-650-14cs
- 1 dysk ssd, 3 dyski hdd
#it #komputery #elektroda #informatyka
Na samym SSD i bez sterowników działa, po chwili jak zainstaluje sterowniki z win update to się resetuje.
Edit
Seasonic 650w na 12 V ma 54A...
Na zasilaczu chieftec 650W na sekcji 12V do grafiki mam 18A. Gdzieś przeczytałem, że to zdecydowanie za mało :(