Wpis z mikrobloga

4 lata temu pisałem o pewnym problemie... I w pewnym momencie się naprawił, ale sam nie wiem jakim cudem. Problem powrócił po złożeniu "nowego" kompa.
Problem: Komputer, gdy nie jest pod obciążeniem restartuje się

Kilka faktów. Komputer podczas grania nie zrestartował mi się ani razu. W systemie owszem, podczas różnych zadań. Procek podpięty jest kablem 4-pin, bo 8-pin nie mogę odnaleźć na tę chwilę - bez OC powinno styknąć. Kable zasilania nie powinny być uszkodzone. Wyłączenie sterowników grafiki w menadżerze rozwiązuje problem. Nic nie podkręcane, chodzi na fabrycznym taktowaniu. Dziennik zdarzeń generuje taki wpis jak na screenshocie. Może ktoś z was znajdzie coś w internecie, bo mi już siły brakuje - wczoraj 4 godziny kombinacji, dziś 5 godzin testów i zero efektów. Jest późno, jak coś to jutro rano powtórzę ten wpis.

Co sprawdzałem
- zmiany opcji zasilania (na wydajny, opcje uśpienia dysków, szybkiego uruchamiania)
- instalacja sterowników (chipset, realtek, sata)
- stery gpu najnowsze z NVIDIA
- wymiana listy na nową
- wypięcie karty dźwiękowej ASUS Xonar DX
- wypięcie zasilania wentylatorów obudowy
- wyłączanie pojedynczo urządzeń dźwięku (realtek, nvidia)
- wyłączenie przyśpieszenia sprzętowego w chrome (sam chrome prawdopodobnie nie powoduje tej awarii)
- wysokie temperatury odpadają, bo w stresie komp nie łapie reboota
- wyłączenie w menadżerze urządzeń karty graficznej - komp działa stabilnie przez ~1,5 h
-
wyłączenie wszystkich urządzeń audio - komp działał stabilnie przez ~1,5 h

Czego nie robiłem**
- wymiana zasilacza (zasilacz 650 W, w poprzednim setupie był ten sam problem i jakoś się naprawiło)
- wymiana ram (w/g danych pamięć powinna śmigać z tą płytą główną)
- format i instalacja w10 bez systemu
- odpalenia linuxa z usb (ale zaraz to uczynię Ubuntu 15.04 "Vivid Vervet" Unity)
- odpięcie dysków i odpalenie na samym SSD (tablica jest chyba na innym dysku niż ssd ;/)
- wymiana grafiki (nówka sztuka, na poprzedniej, bardziej prądożernej było to samo)

Specyfikejszyn
- MSI Tomahawk MAG z390
- MSI 1060 Gaminx X 6G
- Intel i7 8700k + chłodzenie Scythe Mugen 2
- G.Skill Ripjaws V 16GB
- Chieftec 650w cft-650-14cs
- 1 dysk ssd, 3 dyski hdd

#it #komputery #elektroda #informatyka
Soczi - 4 lata temu pisałem o pewnym problemie... I w pewnym momencie się naprawił, a...

źródło: comment_wZdznsEnQPpV4BzqdmeS9dM6eAFsnpwq.jpg

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Soczi ty nie masz instalować najnowszych tylko starsze niż 400.x. STARSZE. To nie jest tak że najnowsze są najbardziej stabilne - wręcz przeciwnie... może inaczej - zależy ile jest nowych rzeczy, jak jest dużo to jest duża szansa że coś jest s---------e. Przeskok z 3xx.xx na 4xx.xx znaczy że jest dużo nowych rzeczy i będzie dużo poprawek
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kysko podejrzewam, że winne są jednak stery nvidii.
Na samym SSD i bez sterowników działa, po chwili jak zainstaluje sterowniki z win update to się resetuje.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Format. Tylko SSD podpięty. Czysty system. Instaluję tylko stery od grafiki i zobaczymy co się stanie...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
I d--a. Na czystym.systemie.po zainstalowaniu sterowników z płyty reset. Zasilacz z czarnej :/
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Poddaje się. Idę spać. Wymienię się na zasilacze z kumplem i zobaczę czy coś to zmieni.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kysko weź mnie nie załamuj. Wszystko nowe, a problemy te same co kilka lat temu. Jutro postaram się pożyczyć zasilacz i zobaczy się :/
  • Odpowiedz
  • 0
Ja tylko chciałem dopisać że restartowanie pc z powodu nvidii 10xx to nie jeden przypadek. Próbowałeś te sterowniki 399?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@szpoq zainstalowałem 391 z płyty. Znalazłem coś takiego: > Your power supply is the problem. It has 4 independent 12v rails capped at 18A each (an obsolete ATX spec) which isn't able to provide enough power. Zasilacz może być dobry, ale na linii 12 V mam faktycznie 18 A co daje 216 W i może być za mało. Oby... Sprzedam zasilacz cziftek! XD
Edit
Seasonic 650w na 12 V ma 54A...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@szpoq jutro będę pożyczał zasilacz i sprawdzę, bo dostałem taki z 6-pinowym zasilaniem 12V :( Na świeżym systemie, z podłączonym tylko SSD i zainstalowanymi sterownikami od gpu komp wywala się po kilku sekundach :(
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@szpoq G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16
Na zasilaczu chieftec 650W na sekcji 12V do grafiki mam 18A. Gdzieś przeczytałem, że to zdecydowanie za mało :(
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@szpoq @Koliat @kysko @krasnij @SayWhat @Rousseau @kosti9191 Wołam wszystkich co udzielili się pod wpisem. Profesjonalna robota, ale kumpel ma kable pospinane więc poodpinalem zasilanie GPU, CPU, płyty głównej, sata i podłączyłem na krótko. Komp żyje już dobre 10 minut, więc zasilacz do wymiany. Prawdopodobnie zamówię Seasonic SSR-650PX, aby był na zapas na kilka kolejnych lat.
Soczi - @szpoq @Koliat @kysko @krasnij @SayWhat @Rousseau @kosti9191 Wołam wszystkich...

źródło: comment_tVIXXkRDHU4l1rOQfJUEgBHZ3XJcUcKN.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz