#cisco #ccna Za 14 dni egzamin CCENT. Stresuję się. Macie jakieś rady?
Przeczytałem książkę 31 days before your CCNA/CCENT. Dzisiaj zacząłem czytać jeszcze raz. Obejrzałem jeszcze raz cały wideokurs z udemy. Ciągle labuje. Wczoraj zrobiłem sobie poraz pierwszy "egzamin" na programie Pearson Test Prep z książki oddoma i miałem 860pkt.
@fudzi: Rozpisz sobie na zalaminowanej kartce bity i subnetting. Zaoszczędzisz czasu. Jak czegoś nie do końca pamiętasz, albo możesz zapomnieć. To też napisz sobie na tej kartce.
@fajq: Cały czas mówimy o osobie która się uczy. Taka osoba powinna doskonale wiedzieć dlaczego się sumaryzuje tak, a nie inaczej. A chyba potwierdzisz, że dużo łatwiej wytłumaczyć rozpisując, aniżeli od razu do metod przechodzić. Wracając do sytuacji real life, a nie egzaminu pomimo, że znam metody i na wildcardy i na sumaryzacje, doświadczona osoba i tak na szybko skorzysta z kalkulatora. Za dużo wpadek widziałem przez jebnięcie się w
@cefalotos: Ale na egzaminie CCNA nie ma czasu na rozpisywanie. Rozpisać możesz sobie jeden czy dwa przykłady w domu żeby zobaczyć bity i tylko tyle. Rozpisywanie jest tragiczne do nauki. Odpowiednią metodą tłumaczyłem wielu osobom i zawsze potwierdziły, że rozpisywanie jest trudniejsze, czasochłonne i bardziej zawiłe.
@fajq: zdawałeś CCNA? Oczywiście, że jest czas. Przed każdym egzaminem masz 30 minut na „naukę egzaminu” z czego realnie wykorzystasz 5. Resztę czasu poświęcasz na rozpisanie bitów, a nie przykładów.
@cefalotos: Jakbym nie zdawał to bym się nie wypowiadał w temacie.¯\_(ツ)_/¯. Już widzę jak wyrobisz się w czasie jak dostajesz 10 zadań które każde wymaga liczenia sieci i podsieci. Jakie bity ty chcesz rozpisywać i po co bo nie bardzo rozumiem ?
@fajq: oczywiście ze się wyrobi, bo sam 3 lata temu ponad się wyrobiłem. Wystarczy nic innego jak rozpisać sobie oktet na bity. Dla zwykłej maski, i wildcard. Nic więcej, nic mniej. Jeśli będziesz miał na ekranie binarnie, szybko dodajesz sobie wartości mając 100% pewność ze się nie pomylisz. I jeśli odwrotnie coś będzie musiał na bity zamienić, spokojnie zerka tylko na kartkę, i widzi. Bez liczenia i przesuwania w pamięci.
@fajq: 3/4 lata temu jak przygotowywałem się do CCNA to nie. I metoda którą użyłem - podpowiedziana przez reddita i doświadczonych kolegów, sprawdziła się idealnie.
Za 14 dni egzamin CCENT. Stresuję się. Macie jakieś rady?
Przeczytałem książkę 31 days before your CCNA/CCENT. Dzisiaj zacząłem czytać jeszcze raz.
Obejrzałem jeszcze raz cały wideokurs z udemy.
Ciągle labuje.
Wczoraj zrobiłem sobie poraz pierwszy "egzamin" na programie Pearson Test Prep z książki oddoma i miałem 860pkt.
@not2invlolved
@fajq
Zrobiłem 2 egzamin z książki oddoma i 844pkt czyli ledwo zdałem. Najgorsze jest to że większość błędów jest przez nie doczytanie odpowiedzi.
Jakbym nie zdawał to bym się nie wypowiadał w temacie.¯\_(ツ)_/¯. Już widzę jak wyrobisz się w czasie jak dostajesz 10 zadań które każde wymaga liczenia sieci i podsieci. Jakie bity ty chcesz rozpisywać i po co bo nie bardzo rozumiem ?