Wpis z mikrobloga

Nigdy nie miałem takiego problemu i nie wiem co może być przyczyną. Jakiś czas temu, nagle wywalił mi się Windows - miałem lapka na macOS więc olałem go i siddziałem tylko na lapku. Wczoraj postanowiłem odratować picyk co by sobie popykać w giereczki i ZONK. Nie mogę podtawić na nim normalnie systemu. Jakoś odratowałem dane, sformatowalem dysk i po czystej instalce, system działa minutę, pozniej ekran gaśnie, bez ostrzezenia i nie pojawia sie juz wiecej. Komputer niby chodzi, dysk nie mryga, wiec nic sie nie dzieje. Sprawdziłem juz różne kombinacje i dysk z PCta podpięty do laptopa normalnie działa, dysk z laptopa pod PCtem tez działa. Nie rozumiem o co tutaj chodzi. Zauważyłem tylko że na dysku z PCta pojawiają się jakieś dodatkowe partycje po 500MB. Poza tym zadnych roznic, gdyby komputer byl uszkodzony to nie odpaliłbym na nim dysku z laptopa i na odwrót, dysk też jest więc sprawny. Wszystkie linki w necie o „black screen” dotyczą bardziej problemów z instalacją, u mnie system instaluje ske bez problemu. Ktoś ma pojęcie co może być problemem?

Gdy postawię system na laptopie i przełożę dysk do kompa, system pochodzi kilka godzin max. i pozniej juz tylko czarny ekran. Gdy postawię system na PC, to po restarcie przy instalacji juz bedzie czarny.

Zmieniłem już nawet baterię na płycie głównej i nic to nie dało. Czy jest możliwe, że płyta główna jest fizycznie uszkodzona?
#informatyka #komputery #kiciochpyta #windows10 #hirens #it #recovery
  • 21
@Majaque: Teraz pomyślałem, żeby uruchomić sobie na kompie Minta z pendrive’a i też nie bootuje. Nie wygląda mi to na problem z dyskiem, bo wrzucę go do lapka i poleci.
@ZoNKeR: Prosiłem Cię o S.M.A.R.T., nie o dyskutowanie co jest/nie jest przyczyną. Pytasz na tagu, a prostej rzeczy wykrzesać z siebie nie możesz, gdy ktoś zaoferuje pomoc.
@Majaque: SMART wygląda w porządku, inne testy też nie wyglądały niepokojąco. To jest dysk SSD, więc gdyby padł to pewnie wyglądałoby to też pewnie dużo gorzej. Samego SMARTa wykonałem też na drugim komputerze, bezpośrednio na dysku, z którego uruchomiłem komputer i właśnie piszę tutaj. Problem stoi po stronie PC, tylko nie wiem gdzie.
ZoNKeR - @Majaque: SMART wygląda w porządku, inne testy też nie wyglądały niepokojąco...

źródło: comment_UsRL25zyGrLnNt3xz1b96pePNRpK7hSO.jpg

Pobierz
@ZoNKeR: Wspomniałeś o dodatkowych partycjach, więc może to kwestia ustawień MBR/GPT
Mam jeszcze hipotezę co do ustawień IDE/AHCI w BIOSie.
Jak masz możliwość, to podaj całą konfigurację pieca.
@Majaque: Jeżeli chodzi o dodatkowe partycje to dotyczałem i nie wiedziałem o tym, że Win10 w GPT tworzy teraz od razu na dysku oprócz podstawowej partycji pozostałe 3 z Boot Managerem i pozostałe Recovery. Nie jestem w stanie zbootwać żadego konkretnego systemu, udało mi się jeszcze dodatkowo ogarnąć bootowalnego MemTesta i wszystko wyszło w porządku, bo podejrzewałem RAM gdy poczytałem o podobnych problemach w sieci. Nie wykluczone, że mimo wsyztsko nadal
@Majaque: Postawiłem teraz system jeszcze raz i wszystko działa dopóki nie zmieniłem rozdzielczości na FullHD, po tym, po chwili system rzuca tylko dźwięk odłączenia się urządzenia i po chwili nawet muzyka ucichła i klawiatura nie reaguje i nawet NumLock/CapsLock nie świeci czyli system nie odpowiada. Obrazu zero i nie wiadomo nawet co się dzieje :D Nie wierzę żeby to był problem z BIOSem, to coś sprzętowo w bardzo dziwny sposób nie
@Majaque: Właśnie też zawięziłem krąg poszukiwania winnego do MOBO/GPU/PSU. Mam jeszcze drugi zasilacz, ktory zaraz podłączę i podepnę pod niego tylko GPU i zobaczę czy tak odciążone PSU da radę. Wydaje mi się tylko, że gdyby problem dotyczył PSU to komputer by się zrestartował? Zaraz podrzucę foto tabliczki
Mam jeszcze drugi zasilacz, ktory zaraz podłączę i podepnę pod niego tylko GPU i zobaczę czy tak odciążone PSU da radę

@ZoNKeR: Tylko pamiętaj, żeby zewrzeć piny (15 i 16) we wtyczce 24-pin, bez tego zasilacz nie ruszy.
@Majaque: Mialem tak zwarty, podłączyłem i po chwili zgasł i chyba właśnie mi umarł xD Nie zależało mi na nim, bo to jakiś losowy PSU wyciągnięty ze starego sprzętu z pracy, ale czasami się przydawał do szybkiego połączenia jakiegoś prototypu pod 5V/12V. Sprawdzę w takim razie GPU jakimś bootwalnym testem i przekonam się czy się wywali czy nie.
@Majaque: I tak chyba będzie. I tak dzielnie służył przez 10 lat i dumnie zasilał już drugą, budżetową, konfigurację. Pamięta jeszcze czasy C2Q ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ZoNKeR: To i tak sporo, u mnie Chieftec "z białej listy" padł po 9 latach, ale nadal nim zasilam mniej prądożerne urządzenia. Tam napięcia trzyma. ()