Wpis z mikrobloga

Hej! Dziś zapraszam Was do prostego przepisu na idealne frytki belgijskie i ostry sos samurai, który zwyciężył w głosowaniu miesiąc temu deklasując rywali i zdobywając w ankiecie prawie 35% głosów (700 głosów).

Myślałem, że przepis uda mi się Wam przedstawić wcześniej, ale dużo kombinowałem z technologią smażenia, testowaniem odpowiednich ziemniaków, itp. W ciągu ostatniego miesiąca jadłem frytki około 15 razy @MarianoaItaliano potwierdzi bo mu się nawet żaliłem :D).

Proste na ogół przepisy mają to do siebie, że robione są często na wiele różnych sposobów Konsultowałem się nawet z belgijskimi blogerami kulinarnymi i aby obalić różne mity i nieścisłości, które znajdowałem.

Przepis ma chyba najkrótszą listę składników w historii wszystkich moich przepisów. Jest prosty w wykonaniu (jeśli nie macie frytownicy trochę trudniejszy, ale z czasem łatwo nabrać wprawy). Mam nadzieję, że frytki belgijskie zagoszczą wkrótce na waszych stołach, a wy podzielicie się ze mną i innymi swoimi wrażeniami np. publikując je na mirko #gotujzwykopem i oznaczając mnie :)

Jeśli macie jakieś pytania piszcie śmiało w komentarzach do znaleziska lub w wiadomości prywatnej, każdemu w miarę możliwości postaram się pomóc.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

_____________________________________

PS

#kuchniamg78 - jeśli ktoś chce to zapraszam również do śledzenia tagu z przepisami :)

Wołam osoby, które wyraziły chęć wołania. Jeśli chcesz być dołączony do listy zaplusuj odpowiedni komentarz poniżej.
Jeśli Cię zawołałem, a nie chcesz być wołany zaplusuj inny komentarz.
MG78 - Hej! Dziś zapraszam Was do prostego przepisu na idealne frytki belgijskie i os...

źródło: comment_HL7m2TaiwgOCSBgvBzBEPtIQuRpmhJqj.jpg

Pobierz

Co w następnym odcinku?

  • Francesinha (k. portugalska) 12.3% (402)
  • currywurst (k. niemiecka) 14.3% (466)
  • churros (k. hiszpańska) 13.3% (434)
  • Zama - zupa (k. mołdawska) 7.5% (245)
  • hiszpańskie tapas 8.3% (272)
  • Kanapka Elvis (k. amerykańska) 25.2% (824)
  • coś z kuchni włoskiej 7.9% (258)
  • coś z kuchni amerykańskiej 5.8% (190)
  • jakiś deser 3.8% (123)
  • coś innego 1.6% (53)

Oddanych głosów: 3267

  • 135
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MG78: Jest na to prostszy sposób, ziemniaki kroimy na grubość 2 - 2,5 cm, wrzucamy na mały ogień i przykrywamy, oczywiście muszą pływać, gdy zmiękną robimy duży i podpiekamy, efekt jest podobny.
  • Odpowiedz