Wpis z mikrobloga

Miruny, potrzebuje pomoc z ogarnięciem komputera, na którym padł mi system Windows 10. Sprawa wygląda tak, że mam dysk SSD podzielony na dwie partycje. Dysk jest prawdopodobnie w systemie GPT i mam problem z odzyskaniem z niego danych. Zależy mi na danych, które mam na drugiej partycji na tym dysku. Postawiłem sobie na pendrive Hirensa i mam dostęp tylko do partycji C na tym dysku, a zalezy mi na drugiej partycji - Hirens widzi go jako jedną partycje. Jakies pomysly jak to zrobic? Jest EasyUS ale jego instaluje sie na sprawnym systemie, tutaj nie mam jak tego ogarnac. Ktos ma jakiś lepszy pomysl? Hirensa uruchamiam w trybie UEFI i powinien widziec normalnie dwie partycje.
#informatyka #komputery #kiciochpyta #windows10 #hirens #it #recovery
  • 9
@HomeMadeGames: Na laptopie od strzała poszedł i WinPE i Linux, na kompie jest problem z bootwaniem. Kombinuję z UEFIonly/LegacyOnly, Secure Boota nie mogę wyłączać i włączać bezpośrednio. Zastanawiam sie czy to nie jest jakis dziwny problem z płytą główną, bo zbootwanie czegokolwiek to problem
@HomeMadeGames: Walczę z tym od wczoraj, odpaliłem Minta na laptopie i wrzuciłem tego SSDka i zrzuciłem co mogłem. Zainstalowałem od nowa Winde, która działała całą minutę :D Po tej minucie ekran zgasł i ciemność, po restarcie nic sie nie pokazuje. Wrzuciłem dysk do lapka i system startuje elegancko, nie ogarniam co tu sie dzieje. Zmienilem port SATA i kabel zasilania, ale to nic nie daje. Po włączeniu komp sobie chodzi i
Mało tego, komp ruszył z dyskiem od laptopa :D Pobiorę jakąś nowszą wersję iso przez kreator, moze mam jakąś spieprzoną wersję
@ZoNKeR: Może masz uszkodzony jakiś inny port, wyrzygany kondensator, albo zakurzone styki? Kiedyś mój komp po włączeniu nie wstał, wszystkie wentylatory odpalone, zero dźwięków, zero obrazu. Powodem był uszkodzony PCI express w którym znajdowała się karta dźwiękowa. Po wyjęciu karty ruszył jakgdyby nigdy nic. Przedmuchaj srężonym powietrzem, Spróbuj odpiąć wszytko oprócz najważniejszych podzespołów, sprawdź czy działa i jeśli tak to podpinaj po kolei wypięte części.
@HomeMadeGames: Powiem Ci, że już jestem właśnie po przeczyszczeniu kompa, nawet wyjąłem baterię i wymieniłem po 15 minutach. Dalej nie rusza. Coś się spieprzyło i nie wiem jak wykluczyć opcję już co, wydaje mi się, że to płyta główna, kość RAM lub zasilacz, ale stawiam na to pierwsze. Poprzepinałem co już się dało. Gdy system wstał na chwilę to ostatnie co usłyszałem z kompa to dźwięk odpięcia sprzętu i później ciemność,