Mirki chcę przejść na Orange Love (internet VDSL, telefon stacjonarny, TV Orange, 1 nr kom no-limit) w związku z tym mam kilka pytań do osób które posiadają ten pakiet. Głównie chodzi mi o sprawy techniczne TV od nich. Obecnie korzystam z internetu VDSL + tel stacjonarny o nich. Rzeczywista prędkość to ok 50 mb i w sumie od kilkunastu lat nie mam powodów do narzekań
1.) Czy mając swój router wszystko będzie działało bezproblemowo? 2.) Chcę brać usługę multiroom, czy routery muszą być podpięte do LANu czy mogą komunikować się przez WIFI? 3.) Słyszałem dwie wersje odnośnie spadku prędkości internetu, gdy korzystamy z TV tylko która jest prawdziwa? -TV "zabiera" 2-8mb tylko podczas gdy oglądamy dany kanał czy to w SD czy HD - coś w stylu Netflixa -Biorąc pakiet z TV Orange z góry wyznacz sobie do 8 mb na TV - czyli na stałe mamy odjęte od naszej prędkości ok. 8 mb 4.) Rozumiem, że posiadając telefon stacjonarny wszystko zostaje po staremu? Tzn nie muszę mieć kabla telefonicznego wpiętego do routera? 5.) Mając VDSL jestem skazany na Sagemcom UHD 88? Klienci światłowodu dostają tylko Samsung ICU 100? 6.) Od biedy gdy wifi nie będzie łapało będę chciał wszystkie dekodery podpiąć na repeterach LAN do internetu. Jak ze stabilnością takiego rozwiązania? Jak ogólnie sprawują się ich dekodery? Jakość TV jest znośna? 7.) Chcę też wykupić Orange GO za 5zł, uważam że to fajna sprawa. Korzystał ktoś? Jak się sprawuje na innych urządzeniach? Czy korzystając z Orange GO muszę korzystać z internetu domowego? Mogę odpalić to na kom np z innej sieci? 8.) Muszę na coś uważać? Jakieś protipy przy zawiązywaniu umowy?
@Wojtas87: 1. Nie do końca. IPTV korzysta z odrębnych VLANów, więc od strzała to nie zadziała. Jest możliwość konfiguracji na niektórych routerach https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=51177 ale nikt ci nie zagwarantuje, że to zadziała i będzie działać za X czasu. Tak samo w razie problemów technicznych przy TV nie uzyskasz wsparcia. 2. Routery? Zapewne chodzi ci o dekodery. Jeżeli dostaniesz Samsungi to tak. 4. Telefon przechodzi na VoIP, czyli musi być wpięty do routera.
@MichaelT128: to niezła wiedza ludzi w punktach orange ( ͡°͜ʖ͡°) Prawie na wszystkie pytania dostałem inne odpowiedzi...
2.) tak, chodziło o dekodery oczywiście. Tzn z tego co wiem, to i tak dostanę Sagema jeśli mam VDSL 4.) to nieźle, wczoraj w punkcie dostałem odpowiedz, że telefon zostaje tak jak jest... 6.) Jeden pies, prawdopodobnie będę chciał zrobić to na repeterach WIFI z kabelkiem LAN aby
@Wojtas87: Wi-Fi może być niestabilne (zwłaszcza jak jest dużo sieci w okolicy), więc jeżeli gniazdka elektryczne masz na jednej fazie możesz użyć adapterów PLC https://www.ceneo.pl/24715914 (są też wersje z "przedłużeniem" gniazdka).
@Wojtas87: Chętnie wyjaśnimy sprawę. Wszystkie informację co do prawidłowego podłączenie znajdziesz na naszej stronie w zakładce obsługa po wybraniu odpowiednich urządzeń. Co do telefonu w ofercie Orange Love staję się on telefonem VoIP i konieczne jest podpięcie aparatu telefonicznego do modemu.
@OrangeEkspert: Dziękuje za odpowiedz, jednak wolałbym aby ktoś skontaktował się lub podał namiar na EKSPERTA, który wyjaśni moje zapytania, ponieważ na stronie Orange nie ma odpowiedzi na te pytania, a podczas rozmów w punktach stacjonarnych dostaje kompletnie inne odpowiedzi na zadane pytania...
Teoretycznie każdy bąbel dyskwalifikuje oponę, ale nie mogę nie zapytać wykopowych ekspertów. Opony nie mają nawet miesiąca, ale #!$%@?łem się w dziurę tydzień temu. (╥﹏╥) Jeździć obserwować czy na śmietnik? #opony #pytanie #motoryzacja
Głównie chodzi mi o sprawy techniczne TV od nich.
Obecnie korzystam z internetu VDSL + tel stacjonarny o nich. Rzeczywista prędkość to ok 50 mb i w sumie od kilkunastu lat nie mam powodów do narzekań
1.) Czy mając swój router wszystko będzie działało bezproblemowo?
2.) Chcę brać usługę multiroom, czy routery muszą być podpięte do LANu czy mogą komunikować się przez WIFI?
3.) Słyszałem dwie wersje odnośnie spadku prędkości internetu, gdy korzystamy z TV tylko która jest prawdziwa?
-TV "zabiera" 2-8mb tylko podczas gdy oglądamy dany kanał czy to w SD czy HD - coś w stylu Netflixa
-Biorąc pakiet z TV Orange z góry wyznacz sobie do 8 mb na TV - czyli na stałe mamy odjęte od naszej prędkości ok. 8 mb
4.) Rozumiem, że posiadając telefon stacjonarny wszystko zostaje po staremu?
Tzn nie muszę mieć kabla telefonicznego wpiętego do routera?
5.) Mając VDSL jestem skazany na Sagemcom UHD 88? Klienci światłowodu dostają tylko Samsung ICU 100?
6.) Od biedy gdy wifi nie będzie łapało będę chciał wszystkie dekodery podpiąć na repeterach LAN do internetu.
Jak ze stabilnością takiego rozwiązania? Jak ogólnie sprawują się ich dekodery? Jakość TV jest znośna?
7.) Chcę też wykupić Orange GO za 5zł, uważam że to fajna sprawa. Korzystał ktoś? Jak się sprawuje na innych urządzeniach? Czy korzystając z Orange GO muszę korzystać z internetu domowego? Mogę odpalić to na kom np z innej sieci?
8.) Muszę na coś uważać? Jakieś protipy przy zawiązywaniu umowy?
Wołam @OrangeEkspert
#orange #orangelove #internet #telewizja #informatyka #tvsat #telekomunikacja #neostrada
1. Nie do końca. IPTV korzysta z odrębnych VLANów, więc od strzała to nie zadziała. Jest możliwość konfiguracji na niektórych routerach https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=51177
ale nikt ci nie zagwarantuje, że to zadziała i będzie działać za X czasu. Tak samo w razie problemów technicznych przy TV nie uzyskasz wsparcia.
2. Routery? Zapewne chodzi ci o dekodery. Jeżeli dostaniesz Samsungi to tak.
4. Telefon przechodzi na VoIP, czyli musi być wpięty do routera.
2.) tak, chodziło o dekodery oczywiście. Tzn z tego co wiem, to i tak dostanę Sagema jeśli mam VDSL
4.) to nieźle, wczoraj w punkcie dostałem odpowiedz, że telefon zostaje tak jak jest...
6.) Jeden pies, prawdopodobnie będę chciał zrobić to na repeterach WIFI z kabelkiem LAN aby
Pytanie tylko teraz kluczowe, czy skomunikuje się to wszystko z moim routerem no i jak sprawa z telefonem.