Aktywne Wpisy
heksengerg +63
cyconiusz +46
Muszynianka to jest nadwoda.
Jest w normalnej cenie, czyli od 2 do 5 zł w zależności czy w sklepie czy na stacji.
W unijnych korkach zmienili je na przyczepiane jako jedni z ostatnich.
Gdy już to zrobili, korek łatwo da się oderwać i nadal korzystać jak dawniej (spoko, oddam ten korek, chcę mieć tylko komfort użytkowania).
Woda jest smaczna.
Jest w normalnej cenie, czyli od 2 do 5 zł w zależności czy w sklepie czy na stacji.
W unijnych korkach zmienili je na przyczepiane jako jedni z ostatnich.
Gdy już to zrobili, korek łatwo da się oderwać i nadal korzystać jak dawniej (spoko, oddam ten korek, chcę mieć tylko komfort użytkowania).
Woda jest smaczna.
Mam awarię instalacji c.o. Kocioł zaczął przeciekać i aktualnie nie mogę palić w piecu.
Zrobiłem wstępne rozeznanie, wyciek jest na spawie przy wylocie spalin. Kapie dosyć mocno.
Poczytałem trochę w necie i sytuację można ratować uszczelniaczami.
Ktoś może się wypowiedzieć w temacie?
http://chemiainstalacyjna.pl/18-uszczelnianie
Myślę nad zastosowaniem konkretnie tego
http://chemiainstalacyjna.pl/uszczelnianie/45-repa-r-500-p%C5%82ynny-uszczelniacz.html
Wyciek może nie jest tak duży jak na ten produkt czyli od 200l/dobę, ale wiaderko 5l co 2h muszę wylać.
Nie wiem czy jest sens w to się bawić czy już się rozglądać za innym piecem bo to chyba jedyne dwie możliwości :/
#piec #centralneogrzewanie #ogrzewanie #dom #majsterkowanie #smog #kotlownia
Woda powrotna z układu nie jest za zimna i kocioł nie rosi wewnątrz?
@mrjetro: dojście by było ale konieczne będzie odsunięcie całego pieca. Ma on ok 13lat nie wiem czy spawanie coś da jeśli on zwyczajnie przerdzewiał :/
W mojej opinii to warto sprawdzić może się okazać pierdoła. Nowy czy „nowy“ używany kocioł też jest jakimś rozwiązaniem.
Znalazłem ten preparat z linków na gorze i bardziej mnie zaciekawił i jakos zyskał zaufanie ale nie wiem czy ładowac 300zł na eksperymenty.
Ostatecznie wymiana kotła. Ale teraz robić rozeznanie jaki wybrać... (-‸ლ) Nie wiem czy bym chciał tej samej budowy. Chodzi mi po głowe coś
Podajnik jest ok. Bo wybierasz kocioł z podajnikiem albo z niewolnikiem.
Pelet jest czysty, kotły są droższe, mniej popiołu, sam się rozpala itd., ale logistyka paliwa może sprawiać kłopot.
Ja zdecydowałem się na kocioł na ekogroszek z podajnikiem.
Myslalem ewentualnie o piecu gdzie moge palić groszkiem, ale jak mam drewno to "przestawić" go na leśne
Jakieś eliksiry do uszczelniania – trudno efekt przewidzieć gdy nie wiadomo jak uszkodzenie wygląda. Po tylu latach raczej się należy spodziewać czegoś związanego z korozją, czyli niedopsz, trudno by to było załatać.
@Juzef: trudno powiedzieć dokładnie ile wypalam drewna. Wiem że co roku płace w nadleśnictwie ok 1000-1200zł. Kilka stów doliczam jako swoja praca, paliwo do piły, ropa do ciągnika by to przywieźć z lasu, prąd do pocięcia w domu.
Mi do komfortu termicznego w
No to zapuśćmy szklaną kulę w kierunku budynku: ocieplony czy nie? W ocieplonym liczyłbym na zużycie 2-3 ton węgla. W nieocieplonym – ze 4-5 ton węgla. Wzrost kosztów konkretny, tak czy inaczej.
Jakbyś chciał możliwie najtaniej połączyć taniość z wygodą,
Na nowinki z zgazowywaniem drewna chyba jeszcze się nie odważę więc prawdopodobnie zostane przy opcji z dolnym spalaniem. Wykorzystanie bufora...jestem za jeśli miałoby to w jakiś sposób poprawić wydajnośc a przy tym ograniczyć koszty. Problem w tym że do kotłowni jest dostęp jedynie przez drzwi 70cm :/ Nie wtargam tam żadnego zbiornika :/ No i kwestia podłączenia wszystkiego. Mam "majstra" ale on chyba został na
Drzwi można poszerzyć ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ze zbiornika można zdjąć ocieplenie i wtargać. Jak
W perspektywie do 3-4lat mam plan dołożyć instalację gazową (nie wiem jak długo będzie chciało mi się chodzić do lasu wyrabiać drewno).
Czy najlepszym rozwiązaniem wówczas byłoby kupno choćby pierwszego z listy kotła MPM DS (szacuje ze 18kW), instalacja na szybko, na przeczekanie a z czasem, na spokojnie (nawet już na wiosnę) rozbudowa o bufor?
Do ogrzania ok 150mkw
Skoro piec Ci przegnil w jednym miejscu to mozliwe ze niedlugo pojawia sie kolejne przecieki. Z tego samego powodu spawanie to odlozenie problemu w czasie a i nie kazdy spawacz jest chetny na spawanie przegnitego pieca.
Sprawdził się najbardziej optymistyczny scenariusz. Wyciek ustał a cały układ ładnie się uzupełnił wodą i odpowietrzył.
Równolegle szukam nowego kotła. Teraz mam chwilę by na spokojnie się zastanowić co konkretnie choć jak już za podpowiedzią Kolegi