Wpis z mikrobloga

Chcę zrobić prosty equalizer. 4 suwaczki do modulacji częstotliwości. Chciałbym się tylko upewnić czy dobrze rozumiem: są 4 suwaczki, więc pierwszy odpowiada za częstotliwości 0 - 5kHz, drugi 5-10, trzeci 10-15, czwarty 15-20. Teraz robię fft sygnału i wartości dla częstotliwości z zakresu 0-5kHz przemnażam przez wartość ustawioną na suwaku nr 1, a kolejne zakresy analogicznie. Po wszystkim robie ifft i odtwarzam podrasowany utwór.

Czy dobrze to widzę, czy jednak coś pomieszałem? Pan doktor mówił coś o mnożeniu macierzy ale to chyba chodziło mu o samą realizację transformaty fouriera. W każdym razie, czy to co wyżej przedstawiłem jest prawidłowym procesem na wykonanie prostego equalizera do muzyki?

#matlab #informatyka #audio
  • 5
@cecyl: Ok, rozumiem. Zadanie wydaje się być dosyć proste dlatego chciałem się upewnić czy dobrze zinterpretowałem proces jego wykonania. Generalnie nie jest to aplikacja związana bezpośrednio z przetwarzaniem sygnałów, dlatego equalizer który operuje na dziedzinie częstotliwości jest w tym momencie akceptowalny.
@cecyl: Zadanie chyba wcale nie jest takie proste jak sądziłem. Mogę zadać kilka pytań?

Problem mam taki, że po przemnożeniu wartości dla danych częstotliwości dźwięk ma strasznie irytujące zakłócenia, coś jakby kabel był nie do końca wpięty w głośnik. Dzieje się to nawet gdy mnożę przez małe liczby typu 1,5. Wyczytałem że powinienem skorzystać z jeszcze jakiejś funkcji po wykonaniu fft, coś w rodzaju overlap. Tylko nie za bardzo wiem co