Aktywne Wpisy
WielkiNos +366
XXI wiek, powszechny dostęp do wiedzy a kobieta z zerową orientacją w obecnie panujących kierunkach wychowuje syna na simpa. Jak można własnego syna wychować tak, żeby kobietom było dobrze, a nie jemu?
Czasy kiedy kobiety były na piedestale się skończyły i mówię to jako kobieta. Trzeba się orientować co się dzieje na świecie, a nie tak.
#mgtow #macierzynstwo #logikarozowychpaskow #truestory #logikaniebieskichpaskow
Czasy kiedy kobiety były na piedestale się skończyły i mówię to jako kobieta. Trzeba się orientować co się dzieje na świecie, a nie tak.
#mgtow #macierzynstwo #logikarozowychpaskow #truestory #logikaniebieskichpaskow
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Spore udogodnienie, które tylko potwierdza ignorancję montera, który twierdził "łoo panie, po co czujnik na buforze?" Teraz tylko rozpalam co 24 h.
Z ulepszeń pozostały do wykonania:
- docieplenie zbiornika wyrównawczego wełną mineralną
- wstawienie zaworów trójdrożnych przed rozdzielaczami na kaloryfery na piętrach
- wymiana pieca na 5 klasę, prawdopodobnie Defro DS 10 kW.
Opał 25 kg w całości spalony w 4-5 godzin starcza na 24 h grzania przy pogodzie -5 st. C - 0st. C. W bocznych ścianach jedynie zakleiłem dziury pianą PUR, więc jeśli dom by był "obstawiony" sąsiadami z 2 stron to pewnie starczyłoby rozpalanie co drugi dzień. Poniżej w komentarzach wkleję wykresy temperatury przy rozpalaniu i wychładzaniu bufora.
@kurzi5 @dziecielinapala @kibiklops @Solitary_Man @OldNoob @Silikon @Serv_HVAC @anty-fronda @nintendo89 @kocha_to_poczeka @Juzef @kijek_samobijek @Basteq @jaceks653 @tRNA @rumun6925 @Trelik @Fafnucek @PanKracy582 @dump @burtton @PawelW124 @Astroc @W33D420 @lis6502 @mrjetro @Trelik @Fafnucek @dump @pierzak @Dawidu22 @kryniol @Cronox @bialyWilk @mic120
#ogrzewanie #zima #smog
@goothic: to piec czy kocił jest? Ja się pytam.
z drobnymi różnicami.
polubiłem pompki WILO Yonos Pico, które mają dokładny zakres mocy i przepływu. grundfosy mają u mnie minus za częste zastajanie i większą kawitację niż inne pompki. no i weź spróbuj zwiększyć ciśnienie przy otwartym układzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
między piecem a buforem jest pompka na powrocie, ustawiona na minimalny przepływ 0,5m/h a
pompy załączają się przy określonej temperaturze.
pompa ma jedynie dawać obieg czynnika. nie służy do sterowanie pogodowo.
u mnie z pieca idzie 60stopni na bufor, a z bufora na instalacje idzie parametr w zalezności od nastawy krzywej grzewczej od pogodówki. dzisiaj jest to 47st przy -1 na dworze.
i do bufora mam podłączony zwykły śmieciak :)
Jeśli chodzi o nowy dom to według mnie
mam sporo znajomych, którzy mają pompę ciepła i nie ma problemu z grzaniem w zimę.
owszem, dasz źródło ciepła, pompa będzie miała lżej.
tylko to sie mija z sensem... chcesz grzać jednym źródłem ciepła czy trzema?
mija się to z celem.
mniej czytaj, więcej praktykuj :)
jak cię stać to walnij sobie kilka takich źródeł.
nie widzę sensu.
kasa - to jest głównym czynnikiem przy planowaniu kotłowni.
- gwc z rekuperatorem, to już bardzo dużo daje,
- panele pv na dach,
- folie grzewcze w podłogę/sufit,
- CWU tez elektryczne,
- pompa ciepła opcjonalnie, bo latem jednak trochę schłodzi tez.
Wiadomo, ze to duże koszty, ale są dotacje. Zaoszczędzi się tez sporo na kominach, kotłowni, kaloryferach i rurach, piecu wymienianym co kilka lat itp.