Wpis z mikrobloga

Mirki, mam trochę sprzętu podłączonego pod ESP8266 (Nodemcu v2), niektóre na start dają już stan wysoki, inne stan niski, a jeszcze inne albo niski albo wysoki przy odpaleniu. Niestety jest tego dużo i nie mam możliwości wyboru pinów, a ESP często mi wybija przy odpalaniu, dziwne błędy wywala, albo raz zadziała raz nie.

Stąd moje pytanie - da się jakoś w prosty sposób wywalić, albo też zmienić te boot mode na inne piny, te nieużywane, albo coś zmienić abym nie musiał wymuszać tych trybów? Jest to o tyle męczące, że urządzenie ma działać po włączeniu, bez kombinowania w postaci sprawdzania stanu na pinach przy rozruchu.

Przykład: nie działał mi buzzer, odpiąłem, zresetowałem, podpiąłem ponownie. Działa. Podobnie z flashowaniem, keypadem itp. - raz się da, innym razem nie.

#esp8266 #elektronika
Atexor - Mirki, mam trochę sprzętu podłączonego pod ESP8266 (Nodemcu v2), niektóre na...

źródło: comment_97Z7GnGZhWrAzeB0Nt9dZiAKlypuevND.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Atexor: Nie masz możliwości poprzepinać żeby nie używać akurat tych trzech pinów? Z tego co wiem i tak na gpio0 jest pull up żeby esp startowało, a gpio15 i gpio2 najlepiej nie używać jako wejść(gpio15 ma pewnie pull down, a gpio2 ma pull up). Ogólnie flashowanie czasem nie idzie i nie ma żadnego potwierdzenia-tylko że poszły dane na kabel-może to jest główny problem tutaj...
  • Odpowiedz
@Atexor: Te pullupy już tam są, ale może to co pod te piny podpinasz ściąga napięcie pod/nad próg 0-1 i dlatego czasem działa czasem nie, piny gpio6-11 nie są używalne ponieważ to nimi idzie komunikacja z pamięcią flash.
  • Odpowiedz
@electro_nick: własnie nie ogarniam po co są w takim razie te piny, skoro sa nieużywane. Praktycznie połowa ESP jest nieużywana bo dziwne piny na sprzętowe SPI, na flash itp. A na tych pozostałych "normalnych" jeszcze trzy odchodzą.

U mnie jest właśnie taki problem, że czasem na wejściu mam niski, a czasem wysoki stan. W teorii mógłbym przepiąć dwa piny, które zawsze mają na start stan niski co już by dopomogło,
  • Odpowiedz