Wpis z mikrobloga

Czy jest tu jakiś magik od #swift na #ios i pomoże mi napisać prosta aplikacje? Chce się nauczyć podstaw w tym języku. Mam za sobą już proste kalkulatory czy gry logiczne, ale teraz chciałbym zrobić coś co przyda mi się w codziennym użytkowniku.
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@ptasigryp: @lawicko: i dokładnie o to mi chodzi. Chciałbym tylko prosić o nakierowanie co powinien użyć lub czego powinienem szukać by poczytać jak rozwiązać problem który napotkam. Dzięki Panowie za zainteresowanie, jakoś w weekend się odezwę.
  • Odpowiedz
@lawicko: @ptasigryp: @dzana: @elmyn:

Wiec plan jest taki, chciałbym zrobić aplikację która będzie w pewnym sensie aplikacją to do, chociaż nie wiem czy to odpowiednia nazwa dla niej.
Przedstawię Wam mniej więcej zarys tego o co mi chodzi.
Mam dwie bazy, jedna to klientów a druga produktów. Powiedzmy, ze jestem u klienta A, więc wybieram sobie go z bazy i dodaje do niego produkty
  • Odpowiedz
@duchu0: te bazy to rozumiem są na jakichś serwerach już postawione? Wydaje mi się, że kumam o co chodzi, ale nie bardzo rozumiem czego poszukiwania chcesz zacząć?
  • Odpowiedz
@duchu0: zrób jakąś książkę kucharską z dodawaniem przepisów/produktow. Potem sync z zewnętrzną bazą i ocenianie czyichś przepisów. Więcej przydatnych rzeczy się nauczysz
  • Odpowiedz
@lawicko: W sumie to obojętne mi czy będą zdalne czy lokalne. Ale podejrzewam, ze zdalne były lepszym rozwiązaniem, ponieważ można by je zmieniać bez konieczności użycia xCode.
Z poszukiwaniami chodzi mi czego szukać w dokumentacji lub jaki tutorial sprawdzić lub zrobić żeby mieć jakaś podstawię na której mógłbym dalej działać.
  • Odpowiedz
@elmyn: Widzisz to nie jest głupi pomysł, ale takie coś bym sobie zrobił później. Teraz chciałbym ogarnąć to co napisałem wyżej. A powiedz mi czy to co chce zrobić to jest w jakimś stopniu podobne do aplikacji todo?
  • Odpowiedz
@duchu0: Trochę mało info jeszcze, ale co mi przychodzi do głowy to tak:
- piszesz, że dwie bazy danych, a mi to wygląda na jedną bazę z dwiema tabelami - klientów i produktów
- co do technologii, to masz pełen wybór np. Firebase i tam masz bazę danych, albo CoreData + synchronizacja w iCloud, a jak chcesz lokalnie to FMDB + SQLite. Bazę SQLite możesz normalnie edytować bez użycia Xcode, w sumie
  • Odpowiedz
@duchu0: Jeszcze jedna rzecz, bo nie wiem czy miałeś wcześniej do czynienia z czymś takim jak cocapods, więc pytam z przyzwoitości. Jeśli nie, to https://cocoapods.org/ i używaj tego do zarządzania zależnościami. Masz tam m.in. poda od Firebase, jak sobie zrobisz w terminalu pod search Firebase to Ci wyświetli co jest dostępne. To powinno być w tutkach dostępnych z dashboardu Firebase, ale piszę Ci to tutaj żeby Ci nie przyszło do
  • Odpowiedz