Aktywne Wpisy
lubie-sernik +578
Strasznie sie połamałem... Jestem na silnych lekach, na początku dawali mi nawet fentanyl. Czekam na operacje która będzie nie wiadomo kiedy.
Trzymajcie kciuki. Kc
Trzymajcie kciuki. Kc
Moseva +111
Kurde Mireczki, jestem tu 10 lat i pierwszy raz w życiu mam bordo ¯\(ツ)/¯
Co teraz? Zrywać z chłopakiem? Przechodzić na NEET?
#bordo
Co teraz? Zrywać z chłopakiem? Przechodzić na NEET?
#bordo
jestem w trakcie zakupu mieszkania. Podpisałem umowę przedwstępną u notariusza. Ustaliliśmy termin ostateczny na 1 lutego 2019. Na mieszkaniu jest użytkowanie wieczyste, które wraz z 2019 zostanie przekształcone.
Przy podpisywaniu umowy końcowej u notariusza powinno być zaświadczenie o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego. Urzędy mają miesiąć na wystawienie tego dokumentu.
I teraz pytanie, jeśli nie będzie tego dokumentu przed 1 lutego 2019 to jest to wina sprzedającego? Sprzedający wydawał mi się lekko cwaniakowaty i wolę na wszelki wypadek zasięgnać już wiedzy w tej materii na wszelki wypadek.
Z góry dzięki za odpowiedź.
#nieruchomosci
#mieszkanie
#prawo
Komentarz usunięty przez autora
@Blad_pojedynczego_spostrzezenia: Kupujesz mieszkanie za pewnie kilkaset tysięcy złotych, masz wątpliwości i pytasz na serwisie ze śmiesznymi obrazkami - co jest z tobą nie tak?
Podaj numer na infolinie prawniczą 24h, bo nie wiedziałem, że w serwisie ze śmiesznymi obrazkami nie można zadać poważnego pytania. Temat zamykam brak podstawowej wiedzy w dziedzinie prawnej, następnym razem będzie
http://orka.sejm.gov.pl/proc8.nsf/ustawy/2673_u.htm
Art 4
2.. Organ, o którym mowa w ust. 1, zwany dalej „właściwym organem”, wydaje zaświadczenie z urzędu nie później niż w terminie 12 miesięcy od dnia przekształcenia albo na wniosek właściciela w terminie 4 miesięcy od dnia otrzymania wniosku. W przypadku, o którym mowa w art. 2 ust. 2, właściwy organ wydaje zaświadczenie w terminie 4 miesięcy od dnia przedstawienia przez cudzoziemca w rozumieniu art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 24 marca 1920 r. o nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców, zwanego dalej „cudzoziemcem”, ostatecznego zezwolenia, o którym mowa w
No ale odpowiedź jest zawarta w treści tego ustępu, który zacytowałem - tylko właściciel może wystąpić o wniosek. Czyli kupujący dopiero po zakupie (podpisanie aktu notarialnego) może to
Komentarz usunięty przez autora
Przekształcenie użytkowania nastąpi na wszystkich mieszkaniówkach (określonych w ustawie). I każda księga wieczysta nieruchomości gruntowej zabudowanej na cele mieszkaniowe zostanie w dziale III obciążona roszczeniem z tytułu opłaty za przekształcenie.
I dopóki ten Twój obecny właściciel nie wniesie opłaty za całość (art. 7 ust. 7 ustawy - opłata jednorazowa) to to roszczenie w księdze wieczystej przechodzi na każdoczesnego właściciela nieruchomości. Jeśli zaś zgłosi na piśmie zamiar zapłaty całości, po 14 dniach dostanie pismo ile ma wpłacić, zaplaci to po 30 dniach dostanie zaświadczenie o wniesieniu opłat w całości i wtedy może uderzyć do sądu o wykreślenie roszczenia z