Wpis z mikrobloga

@ab60p: Widzę, że trollujesz, ale napiszę post tylko dlatego, że z wykopu nic nie ginie. Nie chcę, żeby ktoś sobie krzywdę zrobił, bo uwierzy w takie dyrdymały. Poza tym #!$%@? mnie regres wiedzy w internecie, gdzie rzeczy oczywiste kiedyś stają się tematem do ponownych rozważań, jakoby były owiane tajemnicą.

Już 30 lat temu ADAC i chwilę później producenci samochodów marek BMW, Audi, Volkswagen, Toyota, Mercedes-Benz, Nissan i GM Europe doszli do
@wtchr: to co napisales jest kompletna bzdura i nie odnosi sie do tematu. Dodatkowo nie mozesz porownywac opon samochodowych z motocyklowymi, ktore maja zupelnie inne parametry technologiczne i pracuja w zupelnie innych - znacznie lzejszych warunkach chociazby ze wzgledu na brak przeciazen osiowych. Nie bede sie tutaj sprzeczac bo widze ze sami znafcy i wszystko wiedza najlepiej. Jeszcze raz jedynie odniose sie, bo nie chce zeby ktos zostal wpraowadzany w blad.
@ab60p: Napisałem Ci o konkretnych badaniach a nawet podałem link do raportu, ale podsumowałeś to jako "bzdury". Typowy wykop jest typowy. Ale tutaj popełniasz kolejny błąd i obnażasz swoją niewiedzę. Wygląda mi to na wiedzę wyciągnięta z technikum samochodowego na podstawie podręczników i pomiarów z lat 50 (szkoła PRL). Fajne jest to, że napisałeś, że

"jedynym parametrem okreslajacym zdatnosc opony do dalszej eksploatacji w przypadku braku uszkodzenia mechanicznego lub zuzycia jest
pomijając całkowicie tak naprawdę inny czynnik jakim jest głębokość bieżnika (która to de facto jest najpowszechniejszą cechą opony).

@wtchr: czy ty czytasz co piszesz? Rozmawiamy o oponie niezuzytej i nieuszkodzonej. Nie chcialbym sie klocic i probowac ci dopiec, ale piszesz bzdury i nie na temat.
@ab60p: To może jaśnie Pan napisze, o co mu chodzi? Napisałeś na razie kilka bzdur, na które Ci odpisałem.

jeżeli ich stan wizualny jest akceptowalny to nie ma żadnych przeszkód do kontynuowania eksploatacji

To jest bzdura, bo stan wizualny może nie powiedzieć nic o oponie i jej stanie.

ale nie po 8 latach dzbanie (dotyczy twardnienia opony)

Tu też nie masz racji, bo opona, która leży i nie jeździ stwardnieje już
@ab60p czy moge Cie prosic o zrobienie zdjec oznaczen Twoich opon w motocyklu? Chce miec dowod dla ludzi, ze da sie jezdzic bezpiecznie na 10letnich oponach. Nie lubie jak ktos mnie zmusza do niepotrzebnej wymiany rzeczy "eksploatacyjnych". Olej wymieniam co 3 sezony, plynu hamulcowego jeszcze nigdy. Mysle, ze tarcze i klocki hamulcowe tez posluza okolo 100k km. Dziwie sie ludziom, ze mowia, ze motocykl to takie drogie hobby. Ja za kask dalem
@wtchr: gadasz z gościem jak jakby on kiedykolwiek na moto jeździł :D

@ChamskoCytuje: aj tam nie znasz się ! wydaje Ci się, bo jesteś wielkim motocyklistą i pasjonatem ! kolega @ab60p ładuje 8-10 letnie gumy i lutuje w deszczu na kolanie tylko się nie chwali bo po co ( ͡° ͜ʖ ͡°)