#bitcoin #lightningnetwork pytanie, mam eclair wallet na andka i otworzyłem kanał lightning mode i pokazuje mi closing(uncooperative), btc zostało przelane na kanał ale nie wiem czy on już działa czy coś jest nie tak że pokazuje 'closing' ? Ktos? Coś?
@Mhoram: to znaczy, że kanał jest w trakcie zamykania i czeka na zgodę drugiej strony, z którą otworzyłeś kanał a potem bitki wrócą do Ciebie. W takim stanie nie możesz używać portfela to transakcji.
Hmm, czyli kanał muszę otworzyć z kimś konkretnym żeby to miało sens? Jak otwieram random node to po prostu wallet mi szuka randoma i z nim otwiera? Możesz trochę nakierować jak to działa? @pawlo74
@Mhoram: kanał najlepiej otwierać z kimś kto ma jak najwięcej połączeń, sprawdzasz to w eksplorerach na przykład tu https://hashxp.org/lightning/node/ Połącz się z tym ma najwięcej 02ad6fb8d693dc1e4569bcedefadf5f72a931ae027dc0f0c544b34c1c6f3b9a02b@167.99.50.31:9735 Możesz też łączyć się bezpośrednio z kimś komu chcesz zapłacić wtedy nie ma opłat, darmowy przelew.
@pawlo74: Hahaha, a miało tak prosto działać, żeby nawet babcia dała radę to zrobić. No świetne te Lightning Network, takie nie za proste w obsłudze ( ͡°͜ʖ͡°)
@Luszian: nie chcę tego. Nikt komu zależy na bitcoinie nie chce. Znowu ktoś nagadał Ci głupot. To nie ma być kolejny fiat! To ma być pieniądz dla ludzi, którzy chcą i potrafią zarządzać swoim majątkiem. To ma być cyfrowa gotówka. Chcesz oddać swoje pieniądze komuś obcemu i nie masz z tym problemu? Idź do banku. Bitcoin nie jest dla upośledzonych.
@pawlo74: Prostota działania ma sprawić, że to będzie kolejny fiat? Chyba się za mocno w głowę uderzyłeś. Jeśli ma być dla garstki ludzi, to z definicji nigdy nie stanie się "pieniądzem", chyba że stworzysz jakąś nową definicje.
Prostota działania ma sprawić, że to będzie kolejny fiat?
@Luszian: oczywiście, że tak. To ślepa uliczka. Jeżeli nie wiesz jak posługiwać się w odpowiedni sposób bitcoinem, tracisz kontrolę nad swoimi pieniędzmi. Ktoś pisze dla Ciebie oprogramowanie a Ty nie wiesz jak to działa znaczy, że ktoś obcy robi to za Ciebie. W bitcoinie od zawsze chodziło o to, że nikomu nie można ufać. Jeżeli nie stać Cię na to aby
Połącz się z tym ma najwięcej 02ad6fb8d693dc1e4569bcedefadf5f72a931ae027dc0f0c544b34c1c6f3b9a02b@167.99.50.31:9735
Możesz też łączyć się bezpośrednio z kimś komu chcesz zapłacić wtedy nie ma opłat, darmowy przelew.
@Luszian: oczywiście, że tak. To ślepa uliczka. Jeżeli nie wiesz jak posługiwać się w odpowiedni sposób bitcoinem, tracisz kontrolę nad swoimi pieniędzmi. Ktoś pisze dla Ciebie oprogramowanie a Ty nie wiesz jak to działa znaczy, że ktoś obcy robi to za Ciebie. W bitcoinie od zawsze chodziło o to, że nikomu nie można ufać. Jeżeli nie stać Cię na to aby