Wpis z mikrobloga

#internet #komputery #siecikomputerowe #sieci
Mirki, mam mały problem z internetem. Wynajmuję mieszkanie, internet idzie przez router na 7 osób. Często strony mi się długo włączają więc sprawdziłem ping i to co na screenie to jest optymistyczny obrazek, bo bywa o wiele gorzej.
Dziwnym trafem mam dostęp do routera (Huawei B525s-23a) bo ma takie samo hasło jak wifi.
i teraz co byście na moim miejscu zrobili? pogadali z właścicielem i powiedzieli mu, że często jest problem z internetem, żeby wymieniło router? czy pogrzebać coś w routerze i ograniczyć lekko innym transfer?
inne pytanie, co może być przyczyną? jakieś ściąganie plików? oglądanie filmów przez innych? Ogólnie zasięg mam dobry, na speedtescie pokazuje 20Mbps download a 15 upload. Internet jest chyba z vectry.
Krzy_sztof - #internet #komputery #siecikomputerowe #sieci
Mirki, mam mały problem z...

źródło: comment_ldYyiByMXQa02GmD9NmzCzl6yS4Yigjj.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Krzy_sztof: 1) grzebu grzebu w routerze sprawdzić co tam się dzieje.
2) ponowic testy przy połączeniu po kablu.
3) jak dalej będzie syf na kablowym łączeniu telefon do wlasciciela z prośbą o kontakt z operatorem
  • Odpowiedz
@Krzy_sztof: jak łączą się przez wi-fi to przy 7 urządzeniach już jest tyle kolizji pakietów że nie jest to jakieś super dziwne zjawisko. Kanał możesz jedynie wybrać mniej zajęty żeby interferencji nie było z innych routerów...
  • Odpowiedz
@Krzy_sztof: si problem rozwiązał by dobrze zrobiony qos czyli rura wolna a w miarę jak coraz więcej użytkowników ciecie pasma tak by był zapewniony każdemu gwarant oraz jak kolega pisze również wybranie optymalnego kanału / trybu sieci 802.11 a,b,g,n itd jeśli masz vectre po kablu zarzynać się nie powinna.
  • Odpowiedz