Wpis z mikrobloga

czym pod wzgledem #chemia różni się palnik na butan z tlenem i bez tego.. ? dlaczego te palniki na naboje są bez tlenu i z tlenem np. także na tzw. mapp gas..? co z reduktorami.. ?

a taki.. https://www.spaw.sklep.pl/palniki-do-lutowania-i-podgrzewania-oraz-podzespoly,sk,348

#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #medycyna #chemiafizyczna #polska
j777 - czym pod wzgledem #chemia różni się palnik na butan z tlenem i bez tego.. ? dl...

źródło: comment_ALY346y8wpCEJ1vyQIL4JAJNrrv51DqA.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@j777: Temperaturą spalania i produktami reakcji spalania. Jeśli masz podłączony tlen, to gaz pali się w wyższej temperaturze, zawsze do CO2 i H2O (jeśli przepływ jest dobrze ustawiony).
  • Odpowiedz
@j777: powiem tak: tą lampą można co najwyżej odpuszczać gwoździe 1,2mm (robiłem to 2 lata wiem co mówię) a do pozyskiwania złomu ze statków na wybrzeżu afryki chłopaki używają mieszanki tlen/acetylen. Kwestia potrzeb po prostu, właśnie jedzie do mnie palnik propan/tlen do szkła jak wystartuję to wrzucę foto
  • Odpowiedz
po pierwsze palnik się nagrzewa, po drugie wymiana gazów schładza butle, do pracy przez godzinę raz na tydzień od biedy przejdzie, ale jak chcesz porobić to lipa
  • Odpowiedz