Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Czołem Mirki. Krępująca sprawa, niebawem kończy mi się umowa zlecenia i pracodawca z tego co wiem nie chce mnie dłużej w firmie. Spoko. Pomyślałem, że pobędę przez jakiś czas bezrobotny, to zajmę się sprawami rodzinnymi. Tak max 2 miesiące. Co zrobić, aby być nadal ubezpieczonym? Chodzi mi o ewentualne choroby itp. Czyli ubezpieczenie zdrowotne. Można sobie jakoś samemu składki NFZ opłacić? Odłożyłem trochę kasy. Wiem, że można się zarejestrować jako bezrobotny, ale z tego co się dowiedziałem, to jest takie ciśnienie na pracowników, że od ręki dostanę info żeby się stawić tu i tu i jak odrzucę kilka firm to mnie wykreślą z urzędu i stracę ubezpieczenie. Także wolałbym sam sobie opłacić, aby po prostu ten miesiąc dwa mieć spokojną głowę i załatwiać swoje sprawy. ktoś coś? #zdrowie #nfz #sluzbazdrowia #pracbaza #ubezpieczenia #pytanie

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie - bogata oferta przez cały rok
  • 10
@AnonimoweMirkoWyznania: Z własnego doświadczenia powiem, że za dużo czasu stracisz na jakieś prywatne ubezpieczenia, a na serio, lepiej jest to załatwić przez UP. Ja pamiętam, że po rejestracji dostałem termin, by przyjść jakoś 2 tygodnie później. Dostałem papier, gdzie musiałem iść do wyznaczonego pracodawcy i ogarnąć to w następny tydzień (w sensie czy mnie przyjmie czy nie). To już masz 3 tygodnie, bo wystarczy, że będziesz robił z siebie pajaca, albo
OP: @carleone: @Dr_Cox: @KapralWiaderny: @mskbeatbox: @mskbeatbox: @bezbekpol:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i proby pomocy. Dzisiaj dowiedzialem sie ze ponoc po zakonczeniu pracy (umowa o pracę) jest jeszcze jakis okres ochronny 30 dni w ktorym nadal podlega sie ubezpieczeniu. Wiecie cos na ten temat? Czyli np. koniec umowy to 31.12 i do 30.01 nawet jesli nie podejmie sie pracy to ma sie ubezpieczenie...

Ten komentarz został
Prawo do świadczeń opieki zdrowotnej nie wygasa bezpośrednio po ustaniu ubezpieczenia zdrowotnego. Możliwość skorzystania z bezpłatnej opieki zdrowotnej mija po 30 dniach od rozwiązania umowy o pracę.

Mam nadzieję, że pomogłem.