Wpis z mikrobloga

jak to jest z tymi zwrotami w przypadku zakupu od firmy? Sprzedawca ma jedną wysyłke: kurier 20zł a w warunkach zwrotu:
"Jeżeli odsyłasz towar - zrób to proszę tylko i wyłącznie przez Pocztę Polską - w innym przypadku (np przesyłek kurierskich) zapytaj o taką możliwość. "
- nie mowie o wysyłce do paczkomatu, ale taki sam kurier, jakiś DPD/Fedex. Coś mi się zdaje, że on nie może stawiać warunków czym byc odesłane. Co innego gdybym kupił za pomoc listu poleconego ekomicznego a odeslał kurierem za 20zł.
Chodzi mi o dwa przypadki... odesłanie bo niezgodny z opisem i zwrot kosztów również za przesyłki i drugi w sytuacji kiedy ja zwracam bez podania przyczyny.
#allegro
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@widmo82: nie wiem czy tu nie chodzi o to ze prawnie zwrot za przesyłkę jest w wysokości najtańszej opcji możliwej u sprzedającego. Jeśli wyślesz zwrot kurierem a jest opcja listem za 3zl np. To sprzedawca nie ma obowiązku zwrócić kwoty większej niż te 3zl czyli kwoty najtańszej wysylki
  • Odpowiedz
Co innego gdybym kupił za pomoc listu poleconego ekomicznego a odeslał kurierem za 20zł.

@widmo82: Nawet wtedy nie może decydować czym odeślesz bo i tak zwraca ci najtańszy dostępny koszt wysyłki do ciebie a to ty ponosisz koszt odesłania.
Przy rękojmi (uznanej) on ponosi koszt obu przesyłek i raczej też to twoja sprawa jak odeślesz byle dotarło do niego w całości. Mimo wszystko wziąłbym taką sugestię pod uwagę bo może
  • Odpowiedz