Ehhhh przykro na to wszystko patrzeć. Brytyjczycy są naprawdę okropnie lekkomyślni i butni. Idą w zaparte i twierdzą, że no deal brexit jest spoko decyzją i oni jako potężny naród sobie ze wszystkim dadzą radę. A się zdziwią niedługo... Oczywiście nie chciałabym żeby w tym kraju było gorzej, w końcu tutaj mieszkam, ale niestety nie wydaje mi się, żeby zostało z tego coś dobrego. Nawet drugie referendum by nic nie dało, bo oni są przekonani o swojej wyższości i racji. Ja się o siebie nie martwię, pracuję w firmie, która bardzo wspiera mniejszości, mam chłopaka Anglika z którym w najgorszym wypadku mogę wziać przyspieszony ślub ( ͡°͜ʖ͡°) Ale to przecież nie o mnie chodzi, a o cały kraj. Już teraz widać, ze wszystko drożeje, ludzie jacyś tacy bardziej zdenerwowani, w napięciu. #brexit #uk #corobiszzzzzz
@sorek: tak z ciekawości, jakie są te długofalowe korzyści? Reformy gospodarcze mogli przecież robić będąc w UE. UK stanie się małym słabym graczem między USA, Chiny i UE. Dla Polski oczywiście brexit to zła wiadomość.
@Darkst: główna to to, że nikt im dyktować głupich reguł nie będzie. EU dąży do coraz większego totalitaryzmu/komunizmu, są słowa o powołaniu armii EU - to nie podoba się wielu ludziom, bo wiedzą że z EU nie powstanie drugie USA bo państwa w Europie są zbyt różne by to mogło działać w ten sposób. Generalnie EU odeszła od tego czym chciała być w latach 80 i za czym była między
główna to to, że nikt im dyktować głupich reguł nie będzie
@sorek: bez jaj. Oni są jednym z państw mających siłę gospodarczą i polityczną by UE zreformowac. Ich wyjście tylko przyspieszy powstanie wojska UE i właśnie marginalizacje UK.
@Niestabilny: A co jesli okaze sie, powiedzmy za 10 lat, ze dezyzja z wyjsciem w dluzszym terminie byla dobra i to ty jestes debilem? @szzzzzz: j.w, a co powiesz, jak ta decyzja wyjdzie im na dobre?
@lekkonieobecny: a co ma być. Przyznam się, że się pomyliłem i tyle ¯\_(ツ)_/¯ Takie mam zdanie na dzień dzisiejszy, bo tu mieszkam, obserwuję i widzę jak jest.
@lekkonieobecny: a co jeśli Niemcy przejmą pełną władze w UE, dogadaja się z Rosją i Chinami i wyrzuca interesy anglosasow USA i UK z kontynentu? Bedzie w Dover podobnie jak teraz w Calais? Oczywiście jest to political fiction ale jestem ciekawy skad oni będą czerpać siłę w długim terminie.
@prawa_reka_sorosa: Mowisz, o tych analizach wybitnych ekonomistow, ktorzy nie potrafia przewidziec nawet kryzysu? Wiem, ze kibicujesz z calego serca, zeby brexit wyszedl im na zle, ale niekoniecznie tak musi byc.
@prawa_reka_sorosa: dokladnie tak samo jak szwajcaria i norwegia nie? XD przeciez to biedne zamkniete kraje pomiedzy rezimem UE USA I CHIN a jescze rosja sie w-------a, troche mi szkoda tych biednych krajow zamknietych na gospodarki swiatowe, zacofane prawie jak kraje afrykanskie xD takie rezimowe p---------e jak odstawiasz to az szkoda gadac, pozyjemy zobaczymy, napewno GB poradzi sobie lepiej bez UE niz UE bez GB i wiekszos politykow jednej i drugiej
#brexit #uk #corobiszzzzzz
Ale długofalowo (a tak myślą imperia) to dość dobra decyzja - szkoda, że nie ma Króla który mógłby to imperium poprowadzić - no ale to inna historia.
Dla Polski oczywiście brexit to zła wiadomość.
Komentarz usunięty przez autora
@sorek: Jeżeli będą chcieli handlować z UE to będą musieli przestrzegać ich reguł, nie mając przy tym nic do powiedzenia.
Lol, niby w jaki sposób?
@sorek: bez jaj. Oni są jednym z państw mających siłę gospodarczą i polityczną by UE zreformowac. Ich wyjście tylko przyspieszy powstanie wojska UE i właśnie marginalizacje UK.
@szzzzzz: j.w, a co powiesz, jak ta decyzja wyjdzie im na dobre?
@lekkonieobecny: Ponieważ nic nie wskazuje. No chyba ze jesteś jednym z tych co po prostu "wierzą" ze będzie dobrze.
Oczywiście jest to political fiction ale jestem ciekawy skad oni będą czerpać siłę w długim terminie.