Wpis z mikrobloga

Mirki dawno temu sprawiłem sobie gamingowego PC do grania. Teraz, co było nieuniknione, gry nie chodzą już na najwyższych detalach, a chciałbym poprawić choć trochę jego wydajność. Stąd moje pytania - czy odczułbym większą wydajność i jaką kartę graficzną mógłbym kupić za tę kwotę?

Gigabyte GTX 680 4 GB WindForce x3 (idzie na sprzedanie, nie mam zielonego pojęcia ile może być teraz wart) + dodaje od siebie 500 zł

Reszta podzespołów:

Intel Core i7 920 @ 4 GHz + Scythe Mugen 2
Kingston HyperX 12 GB 1600 MHz
MSI x58 Pro
BeQuiet E6 StraightPower 600W
Cooler Master HAF 912

#komputery #kartygraficzne #kartygraficzne #nvidia #intel #radeon #informatyka #gry #pcmasterrace #podzespoly #overclocking
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@oko_ci_skoko Trzeba by sprawdzić benchmarki... Wszystko zależy jeszcze w jakie gry grasz :/ immo nie opłaca się bez wymiany procesora. On będzie wąskim gardłem.
  • Odpowiedz
@lemek3: Masz może jakieś źródło tego bottlenkowania GPU przez procka? Bo widzę jak gościu na youtube też ma i7 920@ 4 GHz i przy Gtx 1060 3 GB zużycie procka w GTA V nie przekracza 60%
  • Odpowiedz
  • 0
@oko_ci_skoko Skoro są benchmarki, że ciągnie to możesz kupować. Dlatego pisałem w pierwszym komentarzu, że trzeba się benchmarkom przyjrzeć. :D Natomiast uważaj na benchmarki youtubowe. Często są źle przeprowadzane. W BF V, raczej na pewno procesor będzie wąskim gardłem. Możesz też poszukać jakiś testów aby się upewnić. Oczywiście wszystko jeszcze zależy od limitu klatek jaki chcesz osiągnąć.
  • Odpowiedz
  • 1
@oko_ci_skoko A, no i oczywiście patrz na zasilacz :D Raczej na 99% masz zapas i powinno uciągnąć bardziej prądożerną kartę, ale dmuchać na zimne zawsze można. I nawet jak kupisz "za mocną" kartę, to nic się nie stanie. Kiedyś wymienisz resztę :)
  • Odpowiedz
@Januszcebulani: Jejku, dziękuje Ci bardzo!

Tak właśnie zrobię, sprzedam mojego GTX 680 i kupię 1060 6 GB, a później w zależności od możliwości finansowych tego Xeona. Mam jeszcze dwa pytanka:

1. Czy i7 920 @ 4GHz będzie ograniczał GTX 1060 6 GB w dużym stopniu?
2. Czy do X5670 wystarczy Scythe Mugen 2? Bo na pewno musiałbym zrobić na nim OC. To chyba taka inwestycja w w przyszłość bardziej bo
  • Odpowiedz
@oko_ci_skoko:
1. Tego nie jestem w stanie ci powiedzieć.Chociaż nie wiem czy nie lepiej byłoby sprzedać tą płytę główną z procesorem i przejść na coś nowszego.(raczej nie, bo musiałbyś dopłacić trochę). Na pewnym forum komputerowym koleś gra na i7 z lga 1156, ale podkręconej wysoko i nie narzeka.
2.Tego też nie wiem. Może być ciężko bo to jednak 6 rdzenni oraz stara architektura,która się mocno grzeje.

Sens tej twoje platformy
  • Odpowiedz
@Januszcebulani: Myślę, że właśnie tak zrobię. Na początek sprzedam mojego GTX i zakupie GTX 1060 6 GB. Zobaczę jak będzie chodził z moim i7 920 @ 4.0 GHz, a w niedalekiej przyszłości pewnie zakupię tego X5670. Zawsze chyba lepiej jest mieć 6 rdzeni i 12M niż 4 rdzenie i 8M. Jak myślisz?
  • Odpowiedz
@oko_ci_skoko: Jakbyś chciał sprzedawać zestaw to lepiej będzie go sprzedać już od razu z x5670.

Zawsze chyba lepiej jest mieć 6 rdzeni i 12M niż 4 rdzenie i 8M.
Nadal jest mało gier,które korzystają z 6 rdzeni, ale w assasynie na pewno będzie lepiej i te 80zł za x5670 to nie jest dużo.
Za tyle kupisz jedynie g3900 na lga 1151
  • Odpowiedz