Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie i #android w jakim języku pisze się aplikacje na Androida? W sumie to chodzi mi o aplikacje i na PC i na Androida które ze sobą współpracują/synchronizują sie. Z jakich narzędzi się korzysta przy tworzeniu takich aplikacji? Przykładowo powiedzmy lista zakupów która jest na telefonie ale też i na PC, i można z obu urządzeń coś wprowadzać. Wykorzystuje się do tego #java albo #csharp ?
Sorry za głupie pytania, jestem kompletnie zielony i pytam trochę z ciekawości xd

• 5
@next720: no apki natywne robi sie na androida w javie/kotlinie, mozna tez C/C++, nie-natywnie (np taki wykop moglby byc w tym, bo tak naprawde nie wymaga duzej szybkosci jak gry) to javascript (nativescript, react native itp), dart (flutter) i pewnie kilka innych wynalazkow tez sie by znalazlo

piszesz w javie - dziala szybko ale jakbys chcial na iosa tez to musisz sie drugiego jezyka nauczyc
piszesz w wrapperach - dziala wolniej
@next720: Na androida piszesz w javie, na PC nie piszesz (chyba, że jestes #!$%@?), aplikacje webowa tworzysz w czym chcesz.

Aplikacja mobilna nie przechowuje danych,
Server odpowiada za przechowywanie, przetwarzanie i przesylanie danych.

Mam nadzieje ze pomoglem