Wpis z mikrobloga

@mroz3 zainspirował mnie wpisem o tramwajach, więc zwrócę tu uwagę na jeszcze bardziej drastyczną różnicę pomiędzy miastami które nawet ze sobą sąsiadują. Chodzi o budżet 2019 na drogi.

#gliwice budżet na drogi: 198 mln złotych
#zabrze budżet na drogi: 10,9 mln złotych

Dodam tylko, że w Zabrzu stan dróg jest zły, natomiast w Gliwicach jest bardzo dobry.

Nie jesteście kierowcami, tyko bujacie się autobusami? No to porównanie planowanych na 2019 wydatków tych miast na lokalny transport zbiorowy wygląda tak:

Gliwce - 164 mln złotych
Zabrze - 36 mln złotych

Dla ludzi spoza Śląska - Zabrze ma 175 tys. mieszkańców, Gliwice 180 tys. , powierzchnia odpowiednio to 81 i 131 km2, dochody budżetów odpowiednio 0,98 mld złotych vs 1,27 mld złotych.

#polska
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chwed a już się chyba domyślam, nie jest tam wliczone w to centrum przesiadkowe? U nas w budżecie jest tylko opłacanie KZK GOP, do którego płacimy więcej niż Gliwice. Na jednostkę powierzchni Zabrze ma chyba sporo więcej wzkm niż Gliwice, nawet w upadającym Bytomiu nie wygląda to źle. Bytom też ma takiej, bo tam linii z magicznego pakietu 181 linii autobusowych jest niewiele
  • Odpowiedz
@yousouyou: @chrup: Dane z BIPu ale też mi śmierdzi z taką kasą na transport miejski, bo raczej nie wydają tyle. Drogi sprawdzałem pisząc wpis, więc na pewno jest ok. Z transportem publicznym to tam było dość nieprzejrzyście to podzielone i chyba tyle zostało ze wszystkich wydatków na transport po odliczeniu dróg. Wydaje mi się że tam są też wliczone jakieś inwestycje. No ale pewien nie jestem.
  • Odpowiedz
@chwed co do dróg to się zgadzam, w Zabrzu ten temat nikomu nie jest po drodze, nie jest tak, se nic się nie dzieje - bo przy okazji projektu z kanalizacja w dzielnicach objętych pracami trzeba było zrobić przy okazji nowa nawierzchnie (Makoszowy, Kończyce, Pawlów, część Zaborza, Mikulczyc i innych miejsc gdzie prace wykonano jest nowa nawierzchnia). Na głównych ciągach wygląda to już gorzej, chyba w końcu będzie remont Piłsudskiego, na
  • Odpowiedz