Wpis z mikrobloga

@Matt23: Miałem takie coś w gimnazjum i potem w 1 czy 2 technikum. Nauczyciel tłumaczył ze system jest taki jaki jest oraz czasami trzeba zrozumieć rzeczy które nie są już stosowane. (,)
  • Odpowiedz
no i co w tym zlego?

@DzyndzaNyga: Absolutnie nic. To idealny przykład zbudowania formularza w zgodzie z aktualnymi standardami. Oby studenci podchwycili pomysł pana doktora i tworzyli strony internetowe w ten właśnie sposób.
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza: Przecież ja nie twierdzę, że używanie tabel jest czymś nieprawidłowym. Natomiast wykorzystanie tabelki do pozycjonowania elementów na stronie to jakieś nieporozumienie w 2018 roku.

@DzyndzaNyga: No słucham, panie psycholog, co jeszcze ciekawego o mnie powiesz? Rzeczywiście, dałem się prześwietlić na wylot jednym wpisem krytykującym wykorzystanie tabelki do rozmieszczenia elementów na stronie. Ten fakt jasno pokazuje jakim człowiekiem jestem...
  • Odpowiedz
@DzyndzaNyga: Zamieniam się w słuch po raz kolejny. Jestem "c-----y w relacjach międzyludzkich" bo wyśmiewam na forum ze śmiesznymi obrazkami wykorzystanie technologii z przed co najmniej 10 lat do ostylowania trywialnego formularza? Serio? Może chodzi Ci o to, że powinienem był po zajęciach podejść do pana doktora i wyjaśnić mu moje wątpliwości?
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza: Ten formularz jest wyjęty z nieco większego dokumentu html, w którym autor dopisał 70 linii CSSa, więc nie sądzę, aby jego intencją była jak największa prostota strony. Czym bardziej że ta stronka to jest tylko wzór na bazie którego mamy zrobić jedno z większych zadań.

Nie wiem dlaczego tak się uparłeś na bootstrapa, skoro jedyne co daje tutaj użycie tabelki to właściwie przejście do nowej linii.
  • Odpowiedz
@Matt23: Cumplu, mówię tylko, że w przypadku nauki JS-a, jakość tego konkretnego fragmentu nie ma większego znaczenia.

jedyne co daje tutaj użycie tabelki to właściwie przejście do nowej linii

No nie, użycie tabelki daje tutaj wyrównanie "labeli" , dzięki czemu inputy nie skaczą w osi X.

I wcale nie uparłem się na bootstrapa, po prostu aby osiągnąć ten sam efekt, musiałbyś float-ować odpowiednie kolumny i ustawiać ich szerokość, co komplikowałoby
  • Odpowiedz
No niby tak, ale 70 linii css-a to raptem kilka klas. Po prostu na tabelkach łatwiej mu było i tyle :)

@paramyksowiroza: Nie prościej wrzucić tam bootstrapa i zrobić coś zgodnie z obecnymi standardami?

Niby nauka JSa ale to nie tłumaczy korzystania z c-------h rozwiązań.
  • Odpowiedz
@panTralalinski:
Już wytłumaczyłem na przykładzie, dlaczego "nie jest prościej wrzucić bootstrapa".
Wrzucenie bootstrapa nie jest prostsze. Jest bardziej aktualne.
Rozwiązanie wykładowcy nie jest błędne. Po prostu nie jest aktualne w świetle najnowszych standardów.
Ale to nie standardów HTML-a ma uczyć wykładowca, tylko tego, co można zrobić za pomocą JS z jakimkolwiek szablonem.
  • Odpowiedz