Wpis z mikrobloga

Pytanko, po wielu latach jeżdżenia na wypożyczonym sprzętem chce w tym roku coś kopic pod siebie. Wstępnie wybrałem taki komplet:
buty: Salomon X Pro 100
narty: Rossignol HERO ELITE ALL TURN
Narciarz z ponad 20letnim doświadczeniem, koło 115kg wagi. Styl mocno slalomowy. Co możecie powiedzieć o tym sprzęcie?
#narty
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Piratez slalomu na tym nie pojedziesz ;)
A jak mam coś poradzić to jak Cię puszczają finanse to śmiało bierz większy flex. Jeśli narty masz zamiar kupić nowe to lepiej kup wyższy model używane.
  • Odpowiedz
  • 0
@Piratez spokojnie bierz nawet 130 (to maks dla tego buta). Ten model jest dość szeroki, wiec jak coś to spróbuj przymierzyć coś wyższego np. Salomon XMAX.
Ale nie fiksuj się na jeden model ani producenta.
To gadanie ze takie buty są mniej wygodne to bajki. Mniej wygodny to może być but z grypy race departament (np Salomon SLAB) bo są bardzo wąskie i maja cieniutki botek wewnętrzny.
  • Odpowiedz
@melba: no właśnie ja mam wąską stopę więc fajnie by było coś kupić co ładnie pokryje się z nogą.

A z nart co polecasz? mam jeszcze w głowie plan by wypożyczyć coś dobrego, sprawdzić jak się jeździ i wtedy kupić z wypożyczalni.
  • Odpowiedz
  • 0
@Piratez polecam zmierzyć szerokość i również na ten parametr zwracać uwagę podczas wyboru.
Z nart to jak faktycznie lubisz slalom to szukaj nart SL nawet takich zawodniczych :) jeśli chcesz testować to bardziej skup się na rodzaju nart (czy faktycznie dobra jest SL czy może lepiej AR) niż czy brać np SL firmy A czy B.
  • Odpowiedz
  • 0
Przy slalomowkach używanych patrz ile tam krawędzi zostalo, bo takie narty są bardzo często ostrzone- zwłaszcza po klubach.

Co do nart ja jednak polecam wypożyczać aż znajdziesz model który Ci pasuje. Sam jeżdżę na narcie z 2006 roku, bo lepszej dla siebie nie znalazłem do dziś.
  • Odpowiedz
@gc89: @melba: ok Panowie, dzięki za informacje
Buty kupione, szarpnąłem się i kupiłem dalbello panterra 120 - idealnie leżą na nodze

Teraz szukam gogli - przymierzałem parę modeli i najlepiej się czułem w Uvex Downhill 2000, cena makabra ale praktycznie nie czuć ich na twarzy. Zastanawiam się czy trochę nie przystopować i kupić bardziej przyziemnego - np gogli arctica. Macie jakieś doświadczenie na tym polu?
  • Odpowiedz