Wpis z mikrobloga

No i gotowe, gitara z mojego poprzedniego (wpisu) jest skończona! :) #chwalesie

Aktualnie dokonuję przeglądu notatek i dokumentacji zdjęciowej zebranej w procesie tworzenia. Wcześniej wydawało mi się że opisywanie kolejnych kroków na mirko nie będzie najlepszym wyjściem, ale teraz zaczynam dochodzić do wniosku, że taka forma może się okazać najlepsza do publikowania moich wypocin, dlatego powołuję do życia tag #budujemygitare

Zainteresowanych budową własnego instrumentu w garażowych warunkach zapraszam do śledzenia, pierwsze materiały powinny pojawić się już niebawem :)

#gitaraelektryczna #gitara #diy #hobby
Deems - No i gotowe, gitara z mojego poprzedniego (wpisu) jest skończona! :) #chwales...

źródło: comment_06m9OXHaP2Gy3Mysvwj57RdI1nHB7JRM.jpg

Pobierz
  • 83
  • Odpowiedz
@Deems: niby nic szczególnego, ale strasznie podoba mi się ten kształt główki. Ogólnie straty mi się nie podobają, ale ten ma coś w sobie przez tą nietypową główkę, wydaje się taki bardziej agresywny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@MattMan: najładniejsza konfiguracja wg mnie w stratocasterach: single coil przy gryfie, humb przy mostku. Ty masz hotraila z tego co widzę, ale kształt nadal singla. Przepiękna gitara. Co to za składak?
  • Odpowiedz
@VegaClaw: główkę wycinałem piłą strunową i szlifowałem papierem, otwory na pickupy były przewidziane na humbuckery, gdyby było inaczej użyłbym albo dremela albo dłuta.
  • Odpowiedz
@Deems: @pablirvo: pod gryfem mam przystawkę z polskiej butikowej manufaktury Hathor Pickups. Obczajcie gościa, niezłe pickupy robi. To jest przystawka wzorowana na gryfowym telecasterowym texas special ale w wersji odrobinę mocniejszej, na sterydach. Pod mostem mam gryfowy dimarzio evolution (lubię gryfowe przystawki w pozycji pod mostem).

A tak poza tym to jest to korpus z jednego kawałka olchy, do tego gryf z jednego kawałka klonu. Klucze i most
MattMan - @Deems: @pablirvo: pod gryfem mam przystawkę z polskiej butikowej manufaktu...

źródło: comment_FFu0si4jL1vWOzK1hPoJ55GDTnxjBXwc.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Deems: Jeszcze jestem za cienki na rzeźbienie własnego wiosła, ale powolutku zbieram know-how i narzędzia do tego potrzebne :) No i najważniejszym założeniem projektu nie była jego "customowość" tylko osiągnięcie brzmienia kosztującego w sklepie jakieś 2-3k zł, za około 800zł, a to się udało i postaram się za jakiś czas to udowodnić nagraniami :)

Za brzmienie głównie odpowiadają przetworniki. Delikatnie drewno.
W wysokich gitarach sie płaci za wykończenie i wygode
  • Odpowiedz