Wpis z mikrobloga

@Romp3K: do jakiej edukacji czy leczenia się? Tam nie ma ani nauki ani leczenia się, dalej jest podobny poziom anafabetyzmu i debilizmu, wojny domowe, fanatyzm religijny, rzezie. Różnica jest taka, że głównie dzięki klerowi, ludzie ci odrzucili swój nomadzki tryb życia, poligamie, a przez wysyłanie im żywności za nic, zaczęli się płodzić na potęgę.

To tak jakbyś miał mrówki w ogródku, zaczął je zasypywać cukrem i resztkami owoców, a potem się
@Lucifer_vult_animae_tuae: musiałbym być wtedy mrówką, żeby moje życie było tyle samo warte.

Wydaje mi się, że wojny domowe występują także w Ameryce, nazywane pieszczotliwie "wojną gangów", a rzezie w szkołach, natomiast fanatyzm religijny w każdym kraju.

Mogliśmy tak dyskutować w nieskończoność ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Romp3K: kolego, czy ty dalej nie rozumiesz? Afryka nie jest w stanie utrzymać takiej ilości ludzi, szczególnie w osiadłym trybie życia. Afrykanie przez prawie 200 000 lat potrafili przetrwać samodzielnie, samoregulacja populacji była czymś normalnym i sobie żyli.

A obecnie mliony idą na "pomoc" humanitarną która tylko pogarsza sytuacje.
@Lucifer_vult_animae_tuae: kolego ja tylko wyraziłem swoje zdanie.

A tak w ogóle to czemu Cię to tak boli, że ktoś wrzuci do puszki 2 zł na pomoc humanitarną? Przecież to nie Twoje pieniądze.

Żeby sprawdzić czy faktycznie ta pomoc jest słuszna, musielibyśmy żyć 2000 lat, żeby móc to zaobserwować na przestrzeni lat. Dlatego jak jak wcześniej pisałem ta dyskusja nie m końca, bo opieramy się w głównej mierze na domysłach.