Skończyłem budownictwo na politechnice. Ogarniam co nieco temat programowania. Bardziej orientuję się w tworzeniu stron internetowych, PHP, mySQL itp. Mogę stwierdzić że to umiem. Natomiast typowo np. Javy, C i innych nie znam. Pracuję w zawodzie, jest mi dobrze, kasa też fajna ale to nie to co chcę robić w życiu. Przynajmniej na ten moment mam takie odczucia. W przypadku opcji przebranżowienia - jakiego wpierw JEDNEGO języka wartość się nauczyć na przyzwoitym poziomie? Najwięcej ofert pracy widzę dla programistów Java.
Co byście mogli polecić? Którego języka warto uczyć się teraz w moim przypadku i jaki język będzie jeszcze "na czasie" w przyszłości? Pozdrawiam serdecznie
@Stratocaster00: moim zdaniem najłatwiej dla początkujących w webdevie. Tym bardziej, że piszesz że ogarniasz PHP więc spoko, doucz się Laravela czy tam innego Symfony i będzie ok. Albo frontend np. HTML + CSS + Javascript + React/Vue
Najwięcej ofert pracy widzę dla programistów Java.
weź też pod uwagę, że na studiach informatycznych najwięcej uczą Javy i niemal każdy student chce iść potem na programistę Javy. Moim zdaniem największa konkurencja jest
@krasnoludkolo: bo chciałbym zarabiać więcej a w budownictwie a górny próg jest sporo niżej niż w IT. @trevoz: czego jeszcze uczą na studiach oprócz Javy?
@Stratocaster00: u mnie uczyli oprócz Javy podstaw C i C++, podstawy webdevu, ale to tylko przez 1 semestr, wiec trudno ogarnąć wszystko. Jakiś Python, Lisp ;p Ogólnie z tego co wiem to największy nacisk jest kładziony na Javę. I to nie tylko na mojej uczelni.
@Stratocaster00: > bo chciałbym zarabiać więcej a w budownictwie a górny próg jest sporo niżej niż w IT. Coś Ty. Miałeś okazję poznać kierowników projektów? Ja poznałem paru. Każdy, z samych oficjalnych wpływów miał ~15k+ (wg mojej wiedzy). Plus dodatkowe tematy, wiele takich. No chyba, że robisz w biurze projektowym, to tam faktycznie kasa jest niższa. Też jestem po budownictwie, też mi dobrze szło - a zmieniłem branżę.
#powodz #polska #beka #heheszki Wyobrazcie sobie, ze w tym chlewie obsranym gownie. Straz ma jeszcze takie wozy xD. Brakuje jeszcze koni a z tyłu sprzęt strazacki
#programowanie
#java
#javascript
#php
Skończyłem budownictwo na politechnice. Ogarniam co nieco temat programowania. Bardziej orientuję się w tworzeniu stron internetowych, PHP, mySQL itp. Mogę stwierdzić że to umiem. Natomiast typowo np. Javy, C i innych nie znam. Pracuję w zawodzie, jest mi dobrze, kasa też fajna ale to nie to co chcę robić w życiu. Przynajmniej na ten moment mam takie odczucia. W przypadku opcji przebranżowienia - jakiego wpierw JEDNEGO języka wartość się nauczyć na przyzwoitym poziomie? Najwięcej ofert pracy widzę dla programistów Java.
Co byście mogli polecić? Którego języka warto uczyć się teraz w moim przypadku i jaki język będzie jeszcze "na czasie" w przyszłości? Pozdrawiam serdecznie
Albo frontend np. HTML + CSS + Javascript + React/Vue
weź też pod uwagę, że na studiach informatycznych najwięcej uczą Javy i niemal każdy student chce iść potem na programistę Javy. Moim zdaniem największa konkurencja jest
@trevoz: czego jeszcze uczą na studiach oprócz Javy?
Ogólnie z tego co wiem to największy nacisk jest kładziony na Javę. I to nie tylko na mojej uczelni.
A czego warto się uczyć?
https://github.com/kamranahmedse/developer-roadmap/blob/master/readme.md
Coś Ty. Miałeś okazję poznać kierowników projektów? Ja poznałem paru. Każdy, z samych oficjalnych wpływów miał ~15k+ (wg mojej wiedzy). Plus dodatkowe tematy, wiele takich. No chyba, że robisz w biurze projektowym, to tam faktycznie kasa jest niższa.
Też jestem po budownictwie, też mi dobrze szło - a zmieniłem branżę.