Wpis z mikrobloga

#homelab #sysadmin #it #nas
Jaki mały komputerek pod nasa? Czy lepiej coś gotowego?
Chciałbym włożyć dwa dyski 2x8TB
Coś czytałem o tych HP Microserver - dobre to pod OMV? Która generacja? Ósma?
W sumie to cały czas myślę o synology bo jest out of the box, ale z drugiej strony bym sobie posiedział nad konfiguracja OMV ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@korni007: 4 lata temu złożyłem sobie kompa pod media center. Mała obudowa, pyta micro itx, 2x 3TB w soft raid plus 2x SSD. Dzień w dzień żałuję że nie kupiłem jakiegoś NAS synology z możliwością rozbudowy (czyli taki z gniazdem pci-e, może nawet 4 zatoki). Prosta konfiguracja, RAID sprzętowy, gotowe apki z minimalną konieczną konfiguracją, możliwośc zrobienia taniego burst przez dołożenie SSD przez pci-e, wirtualki.
Nie twierdzę że nie osiągniesz
  • Odpowiedz
  • 0
@Ritycho ja miałem do wyboru albo MM albo INEA. W Inei nawet mogłem wziąć 600mb światło ale nie ma szans na IP, a stałe tylko dla biznesu. To stwierdziłem że 120mbps mi styknie i do tego stałe IP. Poza tym inea z tego co słyszałem zmienia co chwilę publiczne IP, niby takie można wykupić, ale co mi po tym jak się zmienia co chwila. Mój poprzedni ISP dawał od razu publiczne
  • Odpowiedz
@sqbi_: Miałem synka chyba 3 lata 212+, obecnie custom nas własnej roboty na płycie supermicro radzi sobie o wiele lepiej niż synek, raz że szybszy 2 że większe możliwości, 3 płyta wspiera dyski SAS i mogę ich podpiąć maks 10 sztuk. 140 MB/s na zapis na dyskach talerzowych z mirrorem na BTRFS RAID1.
  • Odpowiedz
  • 0
@Pan_Slon xpenologoy tworzy community czy synology? Bo czytałem ostatnio ze cały DSM jest na otwartej licencji i że synology udostępnia niby możliwość instalacji na innym sprzęcie niż ich.. Ale nigdzie nie znalazłem nic prócz właśnie xpenologoy które wygląda na twór kilku ogarniętych typów.
  • Odpowiedz
@korni007: microserver jest spoko, tylko to maszyny lekko słabawe jak zechcesz bawić się w wirtualizację też. Za to na storage są fajne ze względu na konstrukcję. Wciśniesz sporo dysków, w środku na płycie głównej dodatkowe usb pod główny OS do bootowania niezależnie od dysków na dane. Widziałem że ludzie czasem podmieniają procki na xeony :) (czasem bywają nawet takie zestawy na allegro z 8GB ram i xeonem za poniżej 1500zł).
  • Odpowiedz
xpenologoy tworzy community czy synology?

@korni007: oczywiście że loadery piraci społeczność ;) serio zainteresuj się tym bo na start żeby poznać temat to jest mega. Sam uruchomiłem serwerek na vmare a na wirtualkach właśnie xpenology i inne rzeczy. Nawet router z wifi przez vt-d/iommu chciałem ogarnąć ale niestety to nie działało dobrze. Ethernet spoko ale wifi już nie :(
  • Odpowiedz