Aktywne Wpisy

klintoniusz +49
Pytanie do mądrych głów utożsamiających naród ukraiński wyłącznie z rzezią wołyńską i nawołujących do zaniechania pomocy? Jakimi autami jeździcie? Pewnie większość golfem lub passatem produkowanym przez wnuka SS-mana który w 44 gruzował Warszawę i mordował polskich cywili w tym dzieci.
#wojna #ukraina #rosja
#wojna #ukraina #rosja

adametto +49
Ile jeszcze czeka nas przesunięć czasu?
No właśnie nie wiadomo, pomimo tego, że cały czas wnoszą więcej szkód niż pożytku. Nie pomaga to naszemu zdrowiu, nie przynosi oszczędności energii, a tylko powoduje zamieszanie, zwłaszcza na kolei - kto musiał bez sensu przez godzinę tkwić w pociągu, ten czuje to, co pisze.
Już miała zniknąć, ale pojawiła się pandemia i trzeba było plany odłożyć na później. No to o pandemii zdążyliśmy zapomnieć, ale
No właśnie nie wiadomo, pomimo tego, że cały czas wnoszą więcej szkód niż pożytku. Nie pomaga to naszemu zdrowiu, nie przynosi oszczędności energii, a tylko powoduje zamieszanie, zwłaszcza na kolei - kto musiał bez sensu przez godzinę tkwić w pociągu, ten czuje to, co pisze.
Już miała zniknąć, ale pojawiła się pandemia i trzeba było plany odłożyć na później. No to o pandemii zdążyliśmy zapomnieć, ale

Mam bazę danych MS SQL. Do zarządzania nią na Windowsie jest aplikacja od Microsoftu SQL Server Management Studio.
Co polecacie na Linuxa? Chodzi o sprawdzanie statystyk, wydajności, planów wykonania itd.
Teoretycznie pewnie da się to wszystko wyszukać SQL-kami, ale lepiej mieć jakieś narzędzie.
Własnie widzę, że nie ma SSMS na Linuxa i dlatego szukam czegoś innego.
SQL Grip od JetBrainsa próbowałem jako pierwsze. Ale ono nie oferuje rzeczy specyficznych dla danej bazy. Tzn. tylko można wykonywać zapytania,
@SzemranyInkub: nie próbowałem. A to nie jest tylko pod MySQL? Ja mam MS SQL.
Jakie rozszerzenia?
@SzemranyInkub: no jest masa tych uniwersalnych aplikacji: DBeaver, Sqlectron, SQuirreL, SQL Workbench, Navicat, Datagrip. Ale jak są uniwersalne, to pewnie mają tylko podstawowe funkcjonalności (wykonywanie zapytań, tworzenie tabelek itd), bo inne rzeczy są specyficzne dla konkretnej bazy danych. Wolałbym uniknąć testowania dziesiątek aplikacji, w których pewnie i tak nie ma tego co potrzebuję. Jedyny nadzieje w tym SQL Operations Studio.
Serio DBA nie pracują na Llinuxach?
I np. https://github.com/Matticusau/sqlops-mssql-db-insights/releases/tag/0.2.1 czy https://github.com/Matticusau/sqlops-mssql-instance-insights/releases/tag/0.2.1 - ludzie tworza nowe dodatki jak do VSCode. Z biegiem czasu będzie ich coraz więcej, i zawsze można w miarę łatwo swój dopisać, bo w sumie te rozszerzenia to querki SQLowe opakowane w zasady w JSONie.
+1
@Qrystus: DataGrip to ja nawet na Windowsie uzywam z MSSQL ( ͡° ͜ʖ ͡°)