Aktywne Wpisy

Norskee +348
Ale złoto znalazłem dzisiaj XD
#heheszki #laptopy #serwiskomputerowy
https://maps.app.goo.gl/174M8ziAv9WpH3U76
#heheszki #laptopy #serwiskomputerowy
https://maps.app.goo.gl/174M8ziAv9WpH3U76
dexter1213 +199
#budowadomu
Mirasy i Miabele, pijcie ze mna kompot, bo nadszedl upragniony dzień( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeszcze pewnie za miesiąc będe miał dość, ale nikt mi nie zabroni się teraz cieszyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mirasy i Miabele, pijcie ze mna kompot, bo nadszedl upragniony dzień( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeszcze pewnie za miesiąc będe miał dość, ale nikt mi nie zabroni się teraz cieszyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: IMG_9219
Pobierz

A kto powiedział, że istnieje? Albo, że jest abstrakcyjna? Być może popełniasz błąd w definicji zakładając, że wolna wola jest czymś więcej niż tylko skomplikowanym systemem
@gzres: Ja powiedziałem i masa filozofów. Tylko, że system decyzyjny to znowu coś więcej niż reakcje chemiczne w organizmie. One same w sobie już są abstrakcyjne bo abstrakcyjny jest wybór czyli akt wyboru między jedną rzeczą a drugą.
@Brzytwa_Ockhama: Chyba raczej "wierzy w ogóle". ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@ProjektZ: Pytanie czy liczymy ilościowo czy jakościowo. Ilościowo jest oczywiście więcej, ponieważ w XX wieku ilość chrześcijan wzrosła o setki milionów. Jakościowo jeśli chodzi o procenty to utrzymuje się na stabilnym poziomie między 70 do 80 % na Zachodzie. Rośnie w Azji i w Afryce.
@Mannaz_Isaz_Raido_Kaunan_Othala: Masz rację, istnieją przecież religie świeckie jak komunizm ze swoimi świętymi jak Lenin, świętą księgą jak Kapitał i prorokiem jak Marks.
( ͡° ʖ̯ ͡°)
Akurat jestem programistą. Programy, które napisałem podejmują pewne decyzje - wybierają między jedną, a inną rzeczą. Czy według Ciebie taki program posiada wolną wolę (ze względu na posiadanie abstrakcyjnego systemu decyzyjnego)? Jeżeli tak - ciekawa koncepcja, jeżeli nie - w którym momencie system decyzyjny już można uznać za wolną wolę,
Ja bym nawet rzekł że ludzie szczególnie inteligentni, często mają tendencję do nadmiernego intelektualizowania i przez to dają się zwieść jakiejś wyjątkowo atrakcyjnej z pozoru idei która od strony intelektualnej wydaje się wspaniała. Sztandarowym przykładem jest tutaj komunizm, względem którego wielokrotnie już udowodniono że jest zbrodniczym systemem, jednak cała masa "intelektualistów" ciągle uważa że jest to system idealny. Jest to rodzaj głupoty który dotyka chyba głównie inteligentnych ludzi :)
No ja też jestem programistą i wiem że programy nie podejmują żadnych decyzji na które nie pozwolił im (świadomie lub nie) programista. To trochę tak jakbyś twierdził że młotek podejmuje decyzje za kowala.
Tak młotek jaki program są tylko narzędziami.
@gzres: Co do tego to wydaje mi się, że istnieje głęboka prawda i głębokie kłamstwo jak i prosta prawda i proste kłamstwo. Gdy powiem "Nie pada" a deszcz pada to proste kłamstwo, ale gdy napiszę, że cała nasza naoczność jest wytworem naszego umysłu i nie ma świata obiektywnego a wszyscy ludzie
Komentarz usunięty przez autora
@krazben: Muszą być równe "w czymś" Inteligencja czy siła mogą być różnymi faktorami i mogą pokazywać różne wyniki.
To prawda, ale też zobaczmy, że można narzucać pewne konstrukcje społeczne jak pieniądz osobom o różnych rasach np. w USA dolarami płacą i biali i czarni i żółci. A więc może istnieć jakaś abstrakcyjna równość prawna.
@Logintutaj: Zgadzam się i się to nie wykluczowa, ale bowiem napisałem słowo "wprowadzili"
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@Brzytwa_Ockhama: [citation needed]