Wpis z mikrobloga

Mireczki złote, mam komputerowe pytanie. Kompa nie mam najgorszego, z Wowem czy innym fortnite'em problemów nie było, ale musiałem mocno pobawić się paskami w CoD BO4 żeby jako tako działał. Aktualnie wygląda to tak:
i5 4460
geforce 1050ti 4gb
HyperX 8GB DDR3 1600MHz CL10

Pomyślałem, że chyba warto kupić nową kartę. Pomyślałem o 1070ti, które teraz chodzi za 1500 na allegro. Spoko, ale czy to wystarczy do w miare ok smigania?
Pytanie też o ram. Chciałbym mieć 16gb, ale nie wiem czy warto dokupić drugą taką kość, wziąć nowe 2x8gb z lepszym taktowaniem czy zrobić duża inwestycje i kupić nową płytę główną pod ddr4. Chciałbym tego uniknąć, ale nie wiem czy zabawa na ddr3 ma sens czy to marnowanie pieniędzy. Możecie coś doradzić? jestem okropnie niezorientowany w częściach :( Dzięki za wszelkie porady!
#pc #komputer #pcmasterrace #pcmasterace
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@alverini: Procesora nie podkręcisz więc raczej skłaniałbym się w stronę sprzedaży całości i złożeniu czegoś nowego. Ewentualnie sprzedaj procesor, RAM i grafikę i kup np. 4670k/4690k/4770k/4790k, jakiś tani cooler na to i skręcić do ~4,5GHz. Sprawdź jaką max częstotliwość pamięci RAM obsługuje Twoja płyta i wtedy można myśleć dalej ;)
  • Odpowiedz
@alverini: ten procek nawet nie da rady z gtx 1060, ja bym już na twoim miejscu zaczynał przesiadkę na coś nowszego razem z ddr4, ewentualnie wyżej wspomniane procesory pasujące do twojej płyty głównej, ale moim zdaniem inwestowanie w takie starocie nie ma już sensu.
  • Odpowiedz
powiem Wam, że bardzo mi przykro z takiej ekspertyzy. Pamiętam, że i5 to był względnie najświeższy zakup (geforce'a dostałem w ramach gwarancji za spalonego radeona którego już nie produkowali) i myślałem, że chwilę mi przetrzyma. Szkoda, szykuje się najwidoczniej większy zakup do którego muszę się przygotować mentalnie, bo głupio mieć kartę za 1.5k która tak bardzo trzyma procek :) korzystając z dysku ssd jaki mam i zasilacza to jakieś 4k będzie trzeba
  • Odpowiedz
@alverini:
Procesor cóż przestaje byc jakoś specjalnie dobry ale do grania powinien się nadawać,. choć w codzie jest za słaby. po taniości zmiana na i7 4 gen lub xeon 1230v3 jednak to jest troche cerowanie sprawy.
Albo nowy komp z Ryzen 1600X/2600 + GTX 1060 (co może kosztować w granicach 3K co zależy od tego ile ze starego pc sie nada) albo pójście w używki typu zmiana płyty i procesora
  • Odpowiedz
@alverini: Nie słuchaj tych partaczy. Kup karte graficzną a resztę zostaw. Jaki bottleneck przy 4460...
Stare I5 2500 nie daje bottlenecka przy 1060. 4460 to solidny procesor i spokojnie ci wystarczy. Zawsze możesz go opchnąć i kupić sobie wersje z K dać jej delikatnie do 4GHZ i nie odczujesz różnicy między nową podstawką a starą. Ram z większą częstotliwością? Na co to komu. Twoje 1600 jest wystarczające. Kup póki co
  • Odpowiedz