Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie #javascript mam mapkę z użyciem Open Street Map, jednak chciałbym wyedytować jeden z darmowych styli i zaaplikować do mapy. Da się to zrobić darmowo? Wyedytowałem mapę stąd: https://openmaptiles.org/styles/ w tym online maputniku i nie widzę jak zaaplikować to do LeafletJS / OSM. Są przykłady z VectorGrid czy MapBox, ale to są płatne serwisy.

Da się to zrobić darmowo hostując tylko ten plik styli wygenerowany w maputniku? Czy trzeba całą bazę OSM stawiać u siebie?
  • 10
@masterix: Nie znam poza mapboxem (który jest stosunkowo drogi, jak na tym nie zarabiasz) żadnego serwisu hostującego na podstawie samych styli. Ja 3 lata temu TileMillem wyrenderowałem mapę jednego miasta i sami hostowaliśmy ten serwer z mapami.

Z tego co się orientuję, to sam TIleMill zmienił trochę swój charakter działania i teraz bardziej pod MapBoxa służy.
@masterix: Wyciągałem bazę, wrzucałem do PostgreSQL'a, importowałem to w TileMill i tam stylowałem. Tylko tyle robiłem. Nie mam już tego pipeline'u u siebie, ale wszystko jest w necie. Szukaj pod hasłami OSM to PostgreSQL.