Aktywne Wpisy
coolcooly22 +301
Też tak macie że kończycie pracę o tej 17:00 i juz nie macie sił nawet na rozrywkę typu pograć w grę, poczytać książkę i tylko siedzicie bezproduktywnie albo patrzycie tylko w internet/tv bo wszystko inne wymaga więcej energii?
#motywacja #kiciochpyta #pracbaza #korposwiat
#motywacja #kiciochpyta #pracbaza #korposwiat
persona-dafta +554
#bushcraft mmm... 2 lata człowiek tego nie robił (bo życie). Po 2h szwędania idealna polanka znaleziona, żarełko już w ręce, człowiek leży w ciepłym pod tarpem i zaczęło lać, idealnie!
Warunki w miniony weekend były wyjątkowo korzystne jak na październik. Udało mi się wyrwać za miasto i spędzić dwie noce pod ciemnym wiejskim niebem. Sobotnią astrofoto sesję musiałem w pewnym momencie przerwać z powodu wciąż parującego obiektywu. Kolejnej nocy byłem już jednak uzbrojony w prowizoryczny odraszacz i tym razem wszystko poszło zgodnie z planem.
Wybór padł na Plejady (M45) zwane także Siedmioma Siostrami. Jest to chyba najbardziej znana gromada otwarta widoczna z naszych szerokości. Znajduje się ona w gwiazdozbiorze Byka a tworzące ją gwiazdy to w zasadzie niemowlęta w gwiezdnej skali czasu. Mają one "zaledwie" 100 mln lat (nasze Słońce dla porównania 4,5 mld lat). Niebieska "mgiełka", która je otacza to piękna mgławica refleksyjna. Dzielą je od nas około 444 lata świetlne.
Technicznie:
- Canon EOS 600d (unmod), Tair-3s (300mm), FASTRON-5m.
- łączny czas naświetlnia - prawie 97 minut (58 x 100s)
- klatki kalibracyjne: 65 x dark, 65 x bias, 65 x flat
- ISO 1600, f/5.6
- Obróbka: DSS, LR, PS.
- delikatny crop.
#astrofoto #fotografia #mojezdjecie #astronomia #nedvedinspace
Ten sprzęt nie jest dedykowany do astrofotografii. Wokół gwiazd powstają brzydkie różowe halo, które można usunąć w Lightroomie niestety ze skutkiem ubocznym w postaci takich pierścieni. Mógłbym je maskować, ale to ma być obróbka zdjęcia a nie tuszowanie wad sprzętu ( ͡° ʖ̯ ͡°). Mógłbym osłabić ten efekt domykając przesłonę, ale to z kolei wpłynie na mniejszą ilość złapanych fotonów a co za tym idzie konieczność
Napiszesz na jakim komputerze potem składasz? U mnie na i7-2760QM i 16GB Ram DSS chodzi tragicznie wolno...
Składasz do tiffa? Ile potem zajmuje?
@Kylphi: i3-3220 i 8GB Ram. Działa wolno, ale gdzie mi się śpieszy. Odpalam DSS, idę zrobić kanapki, herbatę, z psem na szybki spacer, wracam i gotowe (
Jeden gość na reddicie na trochę gorszym sprzęcie od mojego opisał dokładnie co po zestackowaniu można jeszcze w DSS podkręcić. Tylko że zmiana jakichkolwiek ustawień powoduje przeliczanie, odświeżanie i Bóg wie co jeszcze trwające kilkanaście minut. A tu metodą prób i błędów trzeba by każdy suwak ustawiać kilkanaście razy.
Stwierdziłem więc że coś jest nie tak i złożyłem kilka razy szybciej w