Wpis z mikrobloga

20 lipca 1969 roku Neil Armstrong i Buzz Aldrin wylądowali na powierzchni Księżyca.

Na kilka miesięcy przed ekspedycją astronauci uczestniczący w misji Apollo 11 ćwiczyli na odludnej, przypominającej księżycowy krajobraz pustyni na zachodzie Stanów Zjednoczonych. Teren ćwiczeń leżał na rdzennych terytoriach kilku wspólnot Indian amerykańskich i istnieje anegdota - a raczej legenda - opisująca spotkanie astronautów z miejscowym Indianinem:

Pewnego razu podczas ćwiczeń astronauci natknęli się na wiekowego Indianina, który zapytał ich, co tutaj robią. Odpowiedzieli, że biorą udział w projekcie naukowym, w ramach którego niebawem odbędą podróż na Księżyc. Usłyszawszy te słowa, starzec zamilkł na chwilę, po czym zapytał astronautów, czy wyświadczyliby mu pewną przysługę.
- Na czym miałaby polegać? - zapytali.
- Członkowie mojego plemienia wierzą, że na Księżycu mieszkają święte duchy. Pomyślałem, że moglibyście przekazać im ważną wiadomość od mojego ludu.
- Jaką wiadomość? - zapytali astronauci.
Mężczyzna wypowiedział jakieś słowa w języku swojego plemienia, po czym kazał astronautom powtarzać je tak długo, aż poprawnie zapamiętali treść wiadomości.
- Co to znaczy? - zapytali astronauci.
- Niestety, nie mogę wam tego zdradzić. To tajemnica zastrzeżona wyłącznie dla naszego plemienia i duchów Księżyca.

Wróciwszy do bazy, astronauci po długich poszukiwaniach znaleźli kogoś, kto znał język tamtego plemienia i poprosili go o przetłumaczenie poufnej wiadomości. Kiedy powtórzyli zapamiętaną wiadomość, tłumacz wybuchnął gromkim śmiechem. Gdy się uspokoił, astronauci zapytali go o jej znaczenie. Mężczyzna wyjaśnił, że zdanie, które tak starannie zapamiętali, znaczyło:
„Nie wierzcie w ani jedno słowo tych ludzi. Przybyli tu, by zabrać wam waszą ziemię”.

Źródło: "Sapiens. Od zwierząt do bogów" - Yuval Noah Harari

#anegdota #kosmos #ksiezyc #astronautyka #pasta #ameryka #lotykosmiczne
Ziombello - 20 lipca 1969 roku Neil Armstrong i Buzz Aldrin wylądowali na powierzchni...

źródło: comment_LjcfNJtiggvwr3RYlPmiCR644JbP9OlD.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz